Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Oron stiger bland assistenterna och många börjar leta andra jobb

Finns det någon som tänker på brukare, anhöriga och assistenter?

Kommunen är i full fart med att privatisera personlig assistans och ingen säger någonting.

Vi är många assistenter som är ytterst oroade över hur det ska bli med de människor vi hjälper i vardagen. Vi är många som tidigare jobbat för privata aktörer och valt att byta till kommunen. Detta på grund av allt för otrygg anställning. Skulle den person du jobbar med gå bort, vilket inte är någon omöjlighet eftersom vi assistenter ofta arbetar med väldigt sjuka personer, är risken stor att du tappar jobbet helt via en privat arbetsgivare.

Inom kommunen har man i alla fall någon sorts anställningstrygghet i att det finns många platser att bli omplacerad till, inte bara assistans. Låt säga att 80 procent av de assistenter som finns inom kommunen väljer att byta jobb och inte arbeta kvar med byte till en privat aktör. Vad händer då med brukaren? Oron stiger bland assistenterna och många börjar redan nu leta andra jobb. Oron stiger naturligtvis också hos brukare och anhöriga, de som har nog att oroa sig för ändå. Vad vi vet finns det inte någon som frågat assistenterna om vad vi tycker, ingen är intresserade av om vi vill byta arbetsgivare och ingen bryr sig om hur det blir för brukarna och deras anhöriga. När ska någon börja bry sig?

Oroliga assistenter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel