Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Örnsköldsviksfilosofen Ödebygd – "Jorden är platt för klimatförnekarna"

Många människor misstror 99 procent av världens klimatforskare, trots att de bevisat att vi kraftigt måste reducera vårt klimatavtryck. Vuxna människor slår bakut likt trotsåldersbarn när nödvändiga åtgärder - i form av minskad konsumtion, flygresande och köttätande - läggs fram som en handlingsplan med syftet att hålla mänskligheten inom de planetära gränserna. Tanken på att förändra sina vanor och revidera sin världsbild genererar såklart ett motstånd, men när det handlar om våra barns framtid borde inte dylika uppoffringar framstå som orimliga.

När argumenten tryter gentemot Greta Thunbergs faktabaserade påståenden tvingas förnekarna till ovärdiga attacker mot hennes person. I ett desperat försök att ta fokus från sina ihåliga resonemang blir den primitiva reaktionen att skjuta budbäraren.

Jag kan inte låta bli att undra hur dessa människor förhåller sig till andra faktum. Varför förnekar de inte kärnkraften, antibiotikan eller månlandningen? Dessa empiriska bedrifter är ju, liksom upptäckten av den globala uppvärmningen, också sprungna ur faktabaserad forskning. Ack, om inte tänkande människor omfamnat den vetenskapliga metoden, så hade vi fortfarande suttit kvar i mörka grottor. Ja, då hade vi ännu trott att jorden var platt.

Högerkritiken mot klimatrörelsen påpekar att det bara är de rödgröna politiska krafterna som är engagerade. Underförstått att det måste röra sig om en konspiration avsedd att krascha den globala marknaden. Men är inte rätt fråga: varför driver inte högern klimatfrågan? Min gissning är att de fruktar minskad tillväxt mer än ökad missväxt.

Klimatförnekarna tycks acceptera forskningen som visar att oljan är en ändlig resurs, men inte forskningen som visar att förbränningen av oljan bidrar till en klimatkatastrof. Kan det vara så att de endast accepterar den vetenskapliga metoden när den passar deras syften och bekräftar deras världsbild? Varför presenterar de inte bara fakta som stödjer deras egna påståenden? Jo, därför att sådana fakta inte existerar. Förnekarnas taktik för att maskera sina ogrundade påståenden tycks vara att manipulera media, flytta fokus från sakfrågan och initiera personangrepp, för att cyniskt kunna vilseleda medborgarna. Men taktiken att ignorera eller bortförklara en cancerdiagnos gör dig inte frisk.

Vetenskapen utgör grunden för ett civiliserat samhälle som inte förirrar sig i känslomässiga, religiösa eller ideologiska återvändsgränder. Samtiden plågas dock av opportunistiska agitatorer, vars megalomani övertrum(p)far självbevarelsedriften. Ur sådan mylla har många irrationella våldsbejakande välden uppstått genom historien.

Att fakta baserad på forskning sammanfaller med rödgrön klimatpolitik är ingen konspiration, utan en naturlig konsekvens av att tillämpa empirisk vetenskap. Att däremot envist försöka bevisa något utan faktaunderlag är att vägra inse att en har fel. Oavsett hur många som hävdar att jorden är platt, så förblir den ett klot.

Marcus Ödebygd, praktisk filosof och empiriker

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

■■ Här kan du själv skicka in din insändare 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel