Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Öppet brev till Nylén och Åkerlind – Ö-vik måste få koldioxidbudget nu!

Vi har just genomlevt det varmaste decennium som uppmätts. Forskarna varnar för ”existentiellt hot mot civilisationen” (Nature, 27/11).

EU-parlamentet har utlyst klimatnödläge, och enligt FN-chefen är det idag, inte i morgon, vi måste välja rätt väg.

Greta Thunberg, ständigt denna outtröttliga Greta, har vågat livet över Atlanten för att väcka oss till handling.

Är det då för mycket begärt att kommunalråden Per Nylén och Anna-Britta Åkerlind talar om för oss när Örnsköldsvik ska få en koldioxidbudget?

En koldioxidbudget visar hur mycket klimatutsläppen måste minska för att Parisavtalets mål på högst 1,5 graders uppvärmning i atmosfären ska klaras. Det kräver en kartläggning av utsläppen och en plan för hur minskningarna ska ske. Med andra ord: Hur ska kommunen klara sitt klimatansvar?

Mer än 25 kommuner har kartlagt sina klimatpåverkande utsläpp för att undersöka vad som krävs för att klara Parisavtalet. Ytterligare mer än 50 har påbörjat det arbetet.

Men i Aktuell hållbarhets kommunranking för 2019 har Örnsköldsviks kommun inte ens svarat på frågan om arbetet med koldioxidbudget är påbörjat.

Det duger inte. Varför ska Stockholm vara bättre än Ö-vik? Vad väntar vi på?

”Sluta låtsas som att ni bryr er om miljön, när ni ändå fortsätter som förut”, sade tio-åriga Vanja Björk i ett tal på torget nyligen.

Per Nylén, gå hem till dina barn, se dem i ögonen och säg: NU ska vi sätta igång arbetet med en koldioxidbudget! De vill inte höra ”under mandatperioden”.

Anna-Britta Åkerlind, du och jag och Astrid Lindgren kommer från samma län. Visa din småländska tåga, gör slag i saken NU!

Klimatledarskapsnoden på Uppsala universitet har ett forskningsprojekt där kommuner får delta för att ta fram en koldioxidbudget: https://www.uu.se/om-uu/klimatledarskap/

Det finns inga skäl i världen som duger för att Örnsköldsvik ska vänta längre. Vilken tidsplan har ni för vår koldioxidbudget?

Arne Bengtsson, Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel