Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Om vi reagerat på klimatkrisen för 20 år sedan kanske världen haft en chans

Hur mår världen i dag? enligt mig väldigt dåligt. Miljö- och klimatsituationen är dyster. Tyvärr så har Greta Thunberg och David Attenborough enligt mig fel när de säger att det ännu finns hopp. Jordens temperatur får inte överskrida 1,5 grader de närmaste tio åren men jag tycker att allt tyder att de flesta inte bryr sig.

Vi har bland annat klimatförnekare som Trump i USA och Bolsonaro i Brasilien. Louisiana i USA höll på att försvinna i vattenmassorna och Trump bryr sig inte. Bolsonaro tänker göra en motorväg genom Amazondjungeln och han förstår inte att det är världens lunga. Men även om vi lyckas övertala dessa klimatförnekare så räcker det inte, det är för sent.

När vattnet blir varmare så ökar volymen och det blir översvämningar. Jag tror att det kommer att bli extremväder i världen, kanske nästa vinter blir det 30 grader kallt eller tvärtom varmt och ingen snö. Isarna i Antarktis och Grönland smälter i rasande fart och Holland riskerar att ligga under vatten inom en snar framtid.

Torkan gör att växtligheten inte kommer att försörja befolkningen i den fattiga världen, som för övrigt blir de första som drabbas. Men det är dessa fattiga som släpper ut minst koldioxid. Det är vi i den rika världen som är mest skyldiga och i andra hand så kommer även vi att drabbas. Det avverkas skog i världen i så stor skala att den skog som finns kvar inte orkar suga upp den kol vi släpper ut. I Arktisk har isen varit stabil i tusentals år, nu håller den på att smälta och vad finns under den isen, jo, metangas. Om den metangasen frigörs så blir åtminstone jag sömnlös.

Flyget är en stor bov i dramat men det är inte meningen att folk runt om i världen inte ska träffas utan det är flygets bränsle som är felet. Nu håller man på att elektrifiera flygplanen, men det är så dags nu. Varför har inte detta skett tidigare? Jo, de har väl inte haft pressen på sig. Skickliga PR-agenter har nog förvirrat politiker att inte tro på miljöförstöringen. Hela tiden är det vinstintressen som stått i fokus, tror jag.

Vi kommer att överleva den här världen och kanske våra barnbarn eller deras barn men kommer att få det väldigt svårt. Om vi för 20-30 år sedan har regerat på klimatkrisen så kanske världen har haft en chans. Trots min apokalyptiska syn så har jag ändå önskat att Greta Thunberg skulle lyckas segla över och övertala Trump, för om någon ska så lyckas så är det Greta. Hon får gripa det absolut sista halmstrået.

Alla måste förstå att den minsta sak vi köper så belastas miljön. Om alla visste hur mycket vatten och energi som går åt för att tillverka kläder så skulle vi köpa mindre. Skulle vi trots allt ändra oss och bli miljövänliga så kommer vi att få lida i någon form, men det är småsaker än om vi inte gör något. Och det värsta är om vi teoretiskt skulle släppa ut noll koldioxid så fortsätter säkert processen ändå i tio år framåt.

Stefan Sundkvist, Sollefteå

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel