Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Om stiftsstyrelsens förtroende för biskopen är förbrukat behövs inga ytterligare förklaringar

 
Svår konflikt inom Härnösands stift
Visa alla artiklar

Efter att ha varit verksam inom näringslivet i olika ledande befattningar och följaktligen också har erfarenhet från konflikter i arbetslivet, följer jag med intresse konflikten inom Härnösands stift.  Samarbetssvårigheter förekommer stundom inom alla organisationer men Svenska kyrkan verkar tyvärr drabbas alltför ofta trots det kristna budskapet om ödmjukhet och att vända andra kinden till.

För att förstå vad som pågår ur ett utifrånperspektiv måste man klarlägga vilka som har samarbetssvårigheter, stiftsstyrelse och biskop eller biskop och stiftsdirektor. Vem är det egentligen stiftsstyrelsen anser har svårt att samarbeta? Svaret finns i hur stiftet är organiserat vilket framgår av organisationsscheman och stiftets hemsida.

Härnösands stift är Svenska kyrkans regionala nivå där biskopen tillsammans med förtroendevalda organ och stiftskansliets personal stödjer församlingslivet inom stiftets geografiska område. Stiftets högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som i sin tur utser stiftsstyrelse och egendomsnämnd samt några av domkapitlets ledamöter. Stiftsstyrelsen är stiftets beredande och verkställande organ med uppgift att leda och samordna stiftets förvaltning där biskopen är ordförande. Biskopen är stiftets högsta andliga ledare och har ett särskilt ansvar för präster och diakoner i regionen och Stiftskansliet leds av stiftsdirektorn.

Stiftsstyrelsens förtroende för biskopen är förbrukat, enligt en skrivelse från stiftets skyddsombud, och begär att Arbetsmiljöverket ingriper för att utreda arbetsmiljön vid stiftet. De hyser ”djup oro” för arbetsmiljön och för skiftande budskap och konflikter inom ledningen och kopplar därmed ihop stiftsstyrelsens entledigande av biskopen med samarbetssvårigheterna mellan biskopen och stiftsdirektorn, som därför oförskyllt blivit ”uthängd” i media.

Det anmärkningsvärda är när skyddsombudet i ett inslag i Lokalnyheterna Västernorrland den 22: a september uttrycks empati för biskopen och frågar ”Vad skall vi förhålla oss till?” Skrivelsen från skyddsombuden tyder på att dom försöker flytta fokus från biskopens entledigande till att det även finns brister i ledningen av stiftskansliet. När "förtroendet är förbrukat” behövs normalt inga ytterligare förklaringar av humanitära skäl gentemot den som drabbats. Detta borde naturligtvis borde gälla även i Svenska kyrkan.

Eftersom skyddsombuden uppenbarligen inte vet ”vad dom skall förhålla sig till” torde det klart framgå i organisationsschemat ”vem dom skall förhålla sig till”.

Berörda parter i den uppkomna situationen är enbart stiftsstyrelsen och biskopen.

Bekymrad men fortfarande medlem i Svenska kyrkan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel