Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Om man älskar någon tillräckligt mycket kan man då försvara ett mord?

Det vänder sig i magen på mig när jag läser om det uppmärksammade fallet i Nordingrå. Det handlar om en man som dödat sin fru med en injektion. Om man älskar någon tillräckligt mycket kan man då försvara ett mord? Jag är sjuksköterska sedan 25 år och ser stora faror med den debatt som seglat upp. Jag har arbetat inom psykiatrin och träffar dagligen människor som inte vill leva av olika anledningar. Numer kan vi behandla såna tillstånd och för dem med kroniska tillstånd ska vi så klart göra allt för att den palliativa vården når högre och blir mer tillgänglig.

I artikeln blir det också tydligt att hon var en belastning för sin man, vilket gör det ännu mer tragiskt: ”Även för honom innebar fruns sjukdom stora svårigheter. Han är egen företagare, och försökte länge hålla igång verksamheten samtidigt som han vårdade sin livskamrat”.

Tänk på alla som vårdas av en anhörig, vilken tacksamhetsskuld och ligger det det inte nära till hands att vilja avsluta sitt liv om det blir common sense.

Varför har vi ens den här debatten? Varför gör vi inte allt för att hjälpa varandra till livskvalitet? Vi har ju en fri vilja att avsluta våra liv om vi vill men om vi inte kan göra det själva kan man inte begära att någon annan ska utföra det, det är överlagt mord/dråp och inget annat - oavsett hur mycket man älskar.

SOL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel