Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ökad försvarsförmåga ska inte falla på 20 miljoner kronor

Annons

Det råder glädjande nog politisk enighet kring att Sveriges totalförsvarsförmåga måste öka. Vi moderater är beredda att skjuta till de medel som krävs för att genomföra den förstärkningen.Regeringen har lämnat otillräckliga besked när det gäller ökningen av anslaget till försvaret. En viktig fråga som måste lösas i närtid är finansieringen för mönstring och prövning av värnpliktiga. Utan tillräcklig kapacitet för detta kan inte värnpliktskullarna öka i den takt som föreslagits.

Totalförsvarets rekryteringsmyndighet (TRM) mönstrar, skriver in och kallar till grundutbildning med värnplikt. Detta sker vid två de två prövningsenheterna i Stockholm och Malmö. TRM:s två prövningsenheter har idag enligt egen redovisning ett kapacitetstak på cirka 27 000 prövningar per år, ska TRM genomföra fler prövningar behöver myndigheten etablera ytterligare en prövningsenhet någonstans i Sverige. Att etablera och färdigställa en ny prövningsenhet tar två år.

Försvarsberedningen har föreslagit att antalet värnpliktiga ska öka och Försvarsmakten har redan påbörjat den ökningen. Fler värnpliktiga innebär att mängden prövningar hos TRM ökar kraftigt. Antalet mönstringar och övriga prövningar till bland annat Polismyndigheten, som också hanteras av TRM, kommer överstiga 27 000 stycken redan år 2021. Med andra ord behöver en ytterligare prövningsenhet etableras.

Enligt TRM:s generaldirektör kostar en ny prövningsenhet cirka 70-80 miljoner per år. I den av regeringen föreslagna och av riksdagen antagna budgeten finns inga pengar för en ny prövningsenhet. Ska TRM kunna fullfölja sina åtaganden mot bland annat Försvarsmakten måste myndigheten redan i Vårändringsbudgeten 2020 få cirka 20 miljoner för att kunna starta en till prövningsenhet.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) var själv på plats i Karlstad nyligen och besökte TRM. Han är väl medveten om problematiken och vilka konsekvenser som väntar om inte ytterligare resurser tillskjuts.

Om TRM inte får medel för en ny prövningsenhet kommer inte Försvarsmakten att få tillräckligt många värnpliktiga de kommande åren. Målet med fler soldater i Försvarsberedningens rapporter har då redan havererat. Det kan vi moderater aldrig acceptera. Regeringen måste agera snabbt, redan i Vårändringsbudgeten. Står regeringen och Peter Hultqvist upp för Försvarsberedningens slutsatser eller är det bara tomma ord?

Pål Jonson (M), försvarspolitisk talesperson

Jörgen Berglund (M), ledamot av riksdagens försvarsutskott

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel