Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Oförlåtligt att beröva människor möjligheten att ta del av statens miljoner

Artikel 4 av 6
Örnsköldsviks kommun tar inte ut habiliteringsersättning
Visa alla artiklar

Återigen ett misslyckat försök att rättfärdiga ert oförståeliga beslut angående habiliteringsersättningen.

Jag vet mycket väl att ersättningen är till för att stimulera deltagande i daglig verksamhet.

Förutsättningen för att bli stimulerad är att man får något i utbyte. De av er beslutade 50 kronor i ersättning försvinner helt för en vuxen person som måste åka kollektivt till sin verksamhet, utbyte = noll. I Härnösand hade samma person haft 36 kronor kvar i börsen. De av staten tillförda medlen hade gett er möjligheten att nå samma nivå.

Dessa personer utför ett arbete som Ö-viks kommun och vissa företag skulle annars behöva anställa folk för att utföra. Exempel på sådana arbeten är att städa staden gator från skräp, sköta boendes tvätt på äldreboenden, rengöra hästboxar på Solänget med mera.

Genom att använda de av staten tillförda medlen hade ni kunnat ge dessa personer ett litet ekonomiskt utbyte (stimulans) för sitt i dag obetalda arbete.

Er bedömning var att det inte skulle vara skäligt att ena året höja ersättningen med risk för nästa år behöva sänka denna. Den bedömningen förutsätter jag att ni i konsekvensens namn även tillämpar personligen om ni exempelvis skulle vinna 10 000 kronor på lotto. Ni hämtar inte ut vinsten då ni riskerar att inte vinna igen.

Läs också: INSÄNDARE: Tjänstefel att inte använda de tilldelade miljonerna till daglig verksamhet

Det är märkligt att ni bekymrar er över berörda personers reaktioner på en i framtiden eventuell sänkning av ersättningen när ni fullständigt ignorerar de boendes känslor inför nedläggningen av Sörängets äldreboende, vilket i värsta fall kommer att leda till att människor tappar livsgnistan och ger upp.

Att ni har berövat personerna med habiliteringsersättning möjligheten att ta del av statens tillskjutna sex miljoner kronor är oförlåtligt och visar på er inställning till dessa människor.

Om möjligheten ges nästa år hoppas jag att ni uppfyller intentionerna i LSS och ger berörda personer möjligheten att nyttja statens tillskjutna medel.

Man får göra fel en gång, ni har gjort det två gånger. Att göra fel tre gånger då är man inte lämplig för sin uppgift.

En ännu mer förbannad god man

Läs också: [+]

Ö-viks kommun tilldelas över tre miljoner – väljer att inte hämta ut ersättningen: "Vi ser på det som en kortsiktig lösning"

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel