Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Obegripligt att bygga lägga sten utanför entrén vid Sollefteå sjukhus när det fattas miljoner i vården

Vid ett besök på Skärvsta vårdcentral häromdagen kunde jag ej låta bli att stanna upp och titta på det stora arbetet som pågår vid Sollefteå sjukhus entré. Ett bygge som pågått ett par månader nu och som säkert kostar ett antal miljoner. Att som politiker och hög tjänsteman i Regionen ta ett beslut om detta kan inte sägas vara annat än märkligt, med tanke på det dagligen debatterade underskottet i budgeten.

Att kunna lyfta blicken över de enorma problemen med rekrytering nedläggning av kirurgi och BB, ockupationen, kostnader för stafettpersonal, oförmåga att attrahera personal till fast anställning, indragningar av vårdplatser, ja hela vårdavdelningar med mera – och att i stället satsa på en tjusig men trots allt umbärlig ombyggnad av marken utanför huvudentrén verkar för en oinvigd fullkomligt obegripligt.

Att satsa pengar på att lägga sten istället för asfalt i tider när det fattas miljoner i den faktiska vården får en att tänka på det gamla romerska uttalandet ”folket behöver bröd och skådespel”.

Att få bra sjukvård på Sollefteå Sjukhus har aldrig stått eller fallit på den fysiska tillgängligheten (entrén), tvärtom har problemen skapats på en helt annan nivå, långt mycket närmare Regionstyrelsen. Där har ageranden, utredningar, besparingar skett med ett förutbestämt syfte – centralisering till Sundsvall.

Då skall allt bli bättre, billigare, säkrare och när argumenten där för faller, ett efter ett går man bara vidare och finner nya för att styrka sin viljeinriktning.

Ibland tror jag att det någonstans finns en utbildning för politiker där man lär sig att spara på smått, slösa på stort och aldrig titta bakåt på mindre lyckade beslut.

Man lär sig att väljarna är viktiga vid varje val, men dessemellan en grupp mentalt mindre bemedlade som därför måste ledas av kunniga förtroendevalda.

Man lär sig att sin ”valkrets” representerar man bara på valdagen, på måndagen efter representerar och lyder man Partiet.

Man lär sig att omge sig med en kader tjänstemän och politiska sekreterare som man ”tror” har all den detaljkunskap man själv saknar samt utför de ”utredningar” man senare säger sig grundat de beslut på man redan på förhand bestämt sig för att fatta.

Ovan nämnda personalkategori kan för övrigt aldrig kan komma ifråga för beslut om indragningar eftersom man i så fall skulle såga av den gren man själv sitter på.

Ta då hellre bort läkarsekreterare vars arbetstidskostnad aldrig ens uppgick till en tredjedel av läkarens som nu utför det jobbet. Kan hända ett av skälen till att svenska läkare hinner träffa minst patienter per dag i jämförelse med övriga Europa.

Listan kan säkert göras längre på vad politikerna lär sig i ”politikerskolan” men tyvärr är listan oändlig på saker de inte lärt sig.

Den listan kan dock ofta sammanfattas med några korta rader: Sunt förnuft, prioritera, plus och minus, lyssna på plats.

"Parcifal"

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel