Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Oacceptabelt att nollställa den utåtriktade kulturverksamheten i Sollefteå

Annons

Vad är det som händer i Sollefteå kommun gällande kulturen?

Enligt ett förslag som är på väg för politisk behandling ska Orrenhuset avvecklas och Apotekshuset omvandlas till något annat, dock högs oklart vad. Det ser i alla fall inte ut att ha någon koppling till kultur.

När textilarkivets lokaler sades upp togs Orrenhuset i bruk som tänkt lokal för utställningsverksamhet och de 1,2 miljonerna i hyreskostnader från textilarkivet öronmärktes för kulturen.

Nu verkar det som Västrainitiativets ordförande i utskottet för samhällsutveckling, Roger Johansson, har andra planer.

Frågan är om det blir någon kulturverksamhet kvar i Sollefteå om planerna går i lås?

I ett långsiktigt hållbart samhälle har kultur stor betydelse. Ett aktivt kulturliv, där medborgarna kan mötas utgör en grund för demokratisk utveckling. Att få möjlighet att ta del av konstnärliga upplevelser och själv få möjlighet att uttrycka sig konstnärligt är grundläggande mänskliga behov.

Kulturens och kulturmiljöns betydelse för lokal och regional utveckling ökar eftersom de genererar tillväxt och bidrar till att skapa en god och attraktiv livsmiljö.

Mot den bakgrunden är det anmärkningsvärt att Roger Johansson med en axelryckning konstaterar att det inte finns pengar och att åtgärder måste vidtas.

Givetvis ska en kommun hushålla med pengarna men att i princip nollställa den utåtriktade kulturverksamheten kommer inte att accepteras av oss socialdemokrater.

Lillemor Edholm (S)

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons