Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Oacceptabel trafiksituation vid Kastell- och Kristinaskolan i Härnösand

Annons

I flera års tid har vi haft en mycket otrygg situation utanför Kastell-och Kristinaskolan vid lämningstid. Infart, gästparkering, parkering för de anställda, lastkaj för leveranser, sophämtning och avlämningsplats för barnen i en salig röra utan trottoarer/cykelvägar/tydliga anvisningar för skolornas alla elever, en del med hörselnedsättning och andra diagnoser. Men också för barn och vårdnadshavare på Kastellskolans förskola. De tvingas alla gå och cykla mitt bland all inkommande trafik, backande fordon från parkering, matleveransfordon, sophämtningsfordon, taxibilar och bussar med funktionshindrade elever.

Trots parkeringsförbud vid avlämningsplatsen parkeras det mitt i avlämningsplatsen med kaosartade situationer som följd.

Vändplanen har vid många tillfällen blivit sönderkörd.

Skolorna har växt betydligt sedan fastigheten skapades för Kristinaskolan. Behovet av en säker avlämningsplats, parkering skild från gångtrafikanter och cyklande barn måste anpassas efter hur skolorna och samhället har utvecklats.

Numera har Kastellskolan ensam över 200 elever som de flesta kommer mellan 7.30-8.00 på morgonen. Eftersom det är en friskola är elevernas hem spridda över Härnösand och de allra flesta får skjuts till skolan. Biltrafiken har blivit ett problem så stort att vissa vårdnadshavare inte heller vill att barnen ska gå eller cykla på grund av den farliga trafiksituationen vid skolan.

En säker avlämningsplats på Hovsgatan borde också utredas av Härnösands kommun, därifrån kan eleverna gå via trappen upp till skolgården utan att behöva vara i närheten av lastkaj, parkeringar och så vidare. Övergångsställen på Kristinagatan är ett absolut måste.

Flera vårdnadshavare har i många år försökt få till en dialog för en förbättring med skolledningarna för Kristinaskolan, Kastellskolan, styrelsen för Kastellskolan och fastighetsägaren Lillium utan resultat. Parterna skyller ansvaret på varandra och ingen förbättring sker. Ska det behöva ske en allvarlig olycka för att parterna ska ta tag i problemet?

Frågan har vid flera tillfällen lyfts med nuvarande rektorer och även tidigare skolledningar, Kastellskolans styrelse och fastighetsägaren Lillium AB. Frågan har också lyfts i det nybildade föräldrarådet/skolrådet. Utan framgång. Nu börjar mångas tålamod och framförallt förtroendet ta slut.

Det är hög tid att sluta snacka och skylla på varandra och istället göra något som på riktigt förbättrar tryggheten för våra förskolebarn, elever och vårdnadshavare.

När ska vi få en trygg avlämningsplats för våra barn?

Oroliga föräldrar på Kastellskolan och Kristinaskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel