Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Nytt kontor i Härnösand ska ge bättre stöd till skolor i länet

En redan tuff situation för skolorna har blivit ännu tuffare på grund av coronapandemin. Men elevers utbildning går inte att sätta på vänt. Specialpedagogiska skolmyndigheten erbjuder ett närmare och mer strategiskt stöd för skolhuvudmän och skolledningar i Västernorrland när det nya samverkanskontoret Härnösand nu drar igång sin verksamhet.

I augusti var en viktig debattartikel införd på Allehanda.se.  Autism- och Aspergerförbundet slog larm om att bara hälften av föräldrarna till skolbarn med autism upplevde att deras barn fick bättre stöd i skolan efter att barnet fått sin diagnos. I Västernorrland finns, enligt artikeln, cirka 500 barn som har diagnostiserats med autism och som kan behöva hjälp och stöd i sin skolgång.

Artikeln avslutades med en uppmaning till skolor att ta hjälp av Specialpedagogiska skolmyndigheten som ger råd och handledning kostnadsfritt till skolor. Vi vill betona att stödet gäller alla barn och elever, oavsett om de har diagnos eller inte. Vårdnadshavare är också välkomna att höra av sig till vår tjänst Fråga en rådgivare dit man kan ringa eller skicka frågor via webbformulär.

Alla barn och elever kan behöva specialpedagogiskt stöd någon gång under sin skolgång. Finland brukar lyftas fram som ett gott exempel på ett land där det extra stödet ges brett och tidigt. Runt 30 procent av eleverna i Finland får specialpedagogiskt stöd någon gång under sin skoltid. I Sverige gäller sedan ett år tillbaka Läsa-skriva-räkna-garantin vilket innebär att mer stöd kommer sättas in tidigare för att garantera att alla barn uppnår kunskapskraven för svenska och matematik under lågstadiet. De speciella förhållanden som gäller nu under coronapandemin kan också innebära att fler elever, och andra elever än tidigare, behöver extra stöd.

Vi på Specialpedagogiska skolmyndigheten finns till för att hjälpa skolor och skolhuvudmän att organisera sitt stöd på bästa sätt så att det når alla elever i behov av stöd. Det samverkanskontor som startats i Härnösand innebär att en del av den statliga myndigheten kommer vara särskilt inriktad på att ge ett mer nära och proaktivt stöd till skolor och skolhuvudmän i Västernorrlands län. Både kommunala och fristående skolor och skolhuvudmän är välkomna att höra av sig till samverkanskontoret Härnösand.

Monika Vigetun, samordnare samverkanskontor Härnösand, Specialpedagogiska skolmyndigheten

Magnus Viklund, chef för samverkanskontor Härnösand, Specialpedagogiska skolmyndigheten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel