Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ny skola i Långviksmon – hot eller möjlighet?

 
Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet
Visa alla artiklar

Snart är dags för beslutsfattarna att bestämma hur skolverksamheten ska bedrivas i Gideälvdalsområdet. Det finns i stort sett tre alternativ. En gemensam skola i Björna för hela området, behålla allt som tidigare eller en ny skola i Långviksmon för barnen som i dag går i Hemling och Trehörningsjö.

I minst 20 år har skolorna i Hemling och Trehörningsjö hotats av nedläggning. Hittills har skolorna fått vara kvar men det har tagit mycket energi från boende i området att kämpa för att få behålla skolorna. Det har även inneburit att vissa familjer flyttat härifrån då skolans framtid varit osäker. Både bildningsnämndens och SWECOs utredning föreslår att flytta all eller åtminstone stora delar av skolverksamheten till Björna. Som alternativ till detta har ett lokalt företag, FUAB, lämnat ett eget förslag: att bygga en ny skola ungefär mitt emellan de andra två skolorna.

En ny skola i Långviksmon är ett långsiktigt alternativ som skulle innebära att skolan kommer att finnas kvar i minst 20 år. Om skolan i Trehörningsjö läggs ned och barnen tvingas åka till Björna skulle det vara mycket svårare att bo kvar där men att åka till Långviksmon borde vara fullt möjligt. Det viktiga är att det finns kvar förskola och fritids då det annars skulle innebära väldigt mycket bilkörning för att hämta och lämna sina barn.

Det främsta argumentet som förts fram för att behålla de befintliga skolorna är att annars dör bygden ut. Att folk flyttar därifrån och att affären och macken läggs ner. En skola i Långviksmon tror vi inte kommer innebära att affärer, företag och boende i Trehörningsjö, Hemling och andra byar i området dör ut. Affärerna är beroende av att de boende i områdena är köptrogna, inte om det finns en skola.

En skola i Långviksmon skulle innebära en längre restid för barnen som bor i Hemling och norrut med ca 9 minuter och motsvarande för Trehörningsjö ca 15 minuter enkel väg men det skulle även vara en skola som inte hela tiden hotas av nedläggning. Det i sin tur borde innebära större chans att barnfamiljer och unga vågar flytta till området. En stor del av barnen bor redan i Långviksmon med omnejd.

Det bästa för barnen tror vi är att få gå i en ny, modern skola anpassad till de krav som ställs idag. Det innebär en bättre arbetsmiljö för elever och lärare. En gemensam skola skulle även innebära fler klasskompisar även om det fortfarande är en liten skola.

En förändring är aldrig enkel. Det är lättare att bevara det som redan finns men förutsättningar förändras och för att utvecklas måste vi anpassa oss och våga tänka nytt. Slutligen kan vi bara tillägga att vi hoppas att ett beslut fattas inom kort och oavsett vad beslutet blir, att alla i området accepterar det och gör det bästa av saken. Den här osäkerheten, vad som ska hända med skolorna, är inte bra för bygden. Själv tycker vi att en ny skola i Långviksmon vore en fantastisk möjlighet för hela vårt område. Vill vi se möjligheter eller hot?!

Caroline och Jens Hjalmarsson

Anette och Ingemar Nordlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel