Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Nu har våra dagbarnvårdare blivit uppsagda

Artikel 11 av 13
Dagbarnvårdare i Örnsköldsvik riskerar att försvinna
Visa alla artiklar

De har skrivit under och skickat in uppsägningspapper. Jag vill dela med mig hur det varit för mig att ha med Örnsköldsviks kommunpolitiker att göra.

Till att börja med så har flera hävdat det är ett demokratiskt (ordet betyder folkstyre) beslut. Eftersom de själva är folkvalda och därigenom vår röst. Att vi själva yppat vår röst i det här ärendet, väljare till samtliga partier, har bara nonchalerats. Politiker vet bäst vad som är bra för våra barn och vi som uppstudsiga föräldrar ska rätta oss i ledet. Det har givetvis inte sagts rätt ut, men jag tror samtliga som varit FÖR dagbarnvårdare känner så.

Men vad som å andra sidan sagts rakt ut av bildningsnämndens ordförande Kristoffer Park var ”dagbarnvårdare ger inte bra pedagogik till barnen”. Detta sa han till dagbarnvårdare och föräldrar när vi hade samlats på Nygatan i januari. Det var väldigt intressant att höra en politiker säga så. För enligt min tydelse av de orden så menade han ”ni gör inte ett bra jobb” och det tyckte dagbarnvårdarna också. En ropade ”kyss mig i arslet!” när han fått ur sig de orden.

Kristoffer Park försvarade även beslutet med ”vi följer bara trenden i resten av Sverige”. Det får mig att starkt ifrågasätta varför vi ens ska ha kommunstyre om kommunen inte kan ta hänsyn till sina egna invånares åsikter och behov. Om man ändå ska göra som resten av Sverige behövs väl bara statligt styre?  

På interpellationen som handlade om dagbarnvårdare, senare samma dag, sa en vänsterpartist (jag parafraserar) ”det är synd om dagbarnvårdare som inte har kollegor” som argument för att yrkesgruppen skulle försvinna. Jag har åtskilliga gånger ringt diverse företrädare för partier som jag absolut inte sympatiserar med och hört samma typ av gallimatias. De säger att de inte vet vad som är bäst för våra barn, men i deras handling utläser jag något annat.

Om det här är demokratins sanna innebörd och funktion så ser jag gärna på andra alternativ till demokrati. Det här har mer känts som någon vänsterdiktatur från Kina eller Ryssland. Jag är otroligt besviken och hade det inte varit för att vi just flyttat ett helt timmerhus och lagt ned tusentals timmar på det, hade vi bytt kommun. För i det socialdemokratiska Örnsköldsvik är vi uppenbarligen inte viktiga medborgare, men det är det nog få som betraktas som från deras håll.

Dagbarnvårdarna har gjort ett fantastiskt jobb för våra barn, vilka eldsjälar! Att kalla det ”förvaring” som Kristoffer Park sagt är bara vedervärdigt. Politiker, sätt er in i en verksamhet innan ni uttalar er så okunnigt! Jag hoppas jag kunnat ge mer inblick i hur det kan gå om man inte rättar sig i ledet, men med det sagt så ska jag aldrig foga mig efter dåliga beslut och det hoppas jag ingen annan tänker göra heller.

Linalee Lundkvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel