Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Nu får det vara nog med daltandet av kvinnoprästmotståndare – vi ska ha en öppen kyrka

Nu får det vara nog med daltandet med kvinnoprästmotståndare och präster som tar avstånd från HBTQ och som vägrar viga samkönade par.

Med anledning av att kyrkans överklagandenämnd gav tillbaka kragen till prästen Rune Imberg trots att han uttrycker åsikter som inte är förenliga med Svenska kyrkans nu gällande ordning.

Redan 1958 beslutade kyrkomötet att även kvinnor skall ha möjligheter att bli präster i Svenska kyrkan och homosexuellas rätt att vigas beslutades av kyrkomötet hösten 2009, samma år som den könsneutrala äktenskapslagstiftningen infördes i Sverige. De homosexuellas rätt att vigas har av och till har diskuterats sedan 1950 talet.

I dagens Kyrkans Tidning skriver Wanja Lundby-Wedin att hon kommer att verka för att kyrkoordningen blir tydligare i det avseendet. Hon anser också att Svenska kyrkan tappar i trovärdighet när präster framträder som kvinnoprästmotståndare.

"Vi kan inte ha präster som öppet motarbetar en ordning som gällt i mer än sextio år. Svenska kyrkan har olika fromhetstraditioner, men det där borde vi ha lämnat bakom oss. Det kan inte vara så att man offentligt uttrycker sådana åsikter och ändå inte behöver möta några konsekvenser. Det handlar om människosyn och värdegrund", står det i Kyrkans Tidnings artikel.

Stefan Lindkvist som är aktiv inom ViSK, Vänstern i Svenska kyrkan i Härnösands stift håller med Wanja Lundby-Wedin men tillägger att det även bör sluta daltas med präster som inte fullt ut accepterar Svenska kyrkans beslut om till exempel att viga samkönade par och som har betänkligheter när det gäller HBTQ i stort.

Vi skall ha en öppen kyrka som med varm famn välkomnar alla människor som finns i vårt samhälle. Det är vår sak att möta alla människor med respekt. Vi skall naturligtvis delta i regnbågsveckor, prideparader och annan inkluderande verksamhet ute i samhället och det får inte råda den minsta tveksamhet vart kyrkan står i dessa frågor.

Stefan Lindkvist, Vänstern i Svenska kyrkan i Härnösands stift

Monica Lindmark, Vänstern i Svenska kyrkan i Luleå stift

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel