Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Nödvändiga beslut i klimatfrågan behövs i Ö-vik – vad vi gör lokalt har betydelse

Annons

Anders K Gustafsson hade 20/4 i Allehanda en utmärkt artikel där han försökte besvara frågan om det ”krävs en diktatur för att rå på klimatkrisen”.

Den som hävdar det är Torbjörn Tännsjö, i tro att Xi Yinping är i färd med att lösa klimatproblemen åtminstone i Kina. Så är det inte. Kina släpper idag ut en tredjedel av all koldioxid och andelen ökar hela tiden. Xis mål är i första hand att Kina ska ”återta” sin roll som världens ledande supermakt. I det målet inkluderas ambitionen att bli världsbäst på solceller och vindkraft. Men totalt sett är Kina fortfarande ett u-land på miljö- och klimatområdet och kommer att så förbli om man inte ändrar kurs.

Anders tror att vi kan lösa problemet inom demokratins ramar, ja att demokratin är den enda styrelseformen som kan hantera klimatproblemet. Han tycker sig se ”att det pågår en massiv opinionsbildning på gräsrotsnivå världen över”.

Märkligt då att hemlandet för en av de tongivande inom denna opinionsbildning, Greta Thunberg, verkar helt oförmöget att på allvar vända utvecklingen. Den positiva utveckling som vi tyckt oss se under de senaste trettio åren har varit en Potemkinkuliss. Sverige har inte tillräckligt väl skyddat svensk industris konkurrensförmåga med skyddstullar och regler som kompenserar för de avgifter på CO2-utsläpp (koldioxidskatter och utsläppsrätter) som vi har i Europa och Sverige. Om vårt konsumtionsmönster ger utsläpp i Fjärran Östern är det lika illa som utsläpp i Sverige.

Fel skulle det vara att lägga ned våra klimatambitioner i tron att vad vi i Sverige gör eller inte gör inte spelar någon roll eftersom vi svenskar är för små sett över hela världen.

Globaliseringen gör att idéer sprids över hela världen. Orden i sig betyder inte dock så mycket. Vad som betyder något är om vi själva visar oss ta ansvar för klimatet. Statistik som visar ändrade konsumtionsmönster tas fram hela tiden. Om flygandet minskar får vi reda på det, om inte momentant så efter några månader. Om det byggs fler trähus och mindre betong, om vi kör mindre och miljömedvetet, om vi lyckas höja tullar som kompenserar våra miljöavgifter. Sådana nyheter har stor inverkan på hur vi beter oss, liksom när vi ser hur våra grannar och andra bekanta här i Örnsköldsvik gör.

Skulle vi i Sverige lyckas med det skulle det bli världsnyheter som skulle påverka mycket mer än de faktiska utsläppsminskningarna vi klarar av. Då skulle det också innebära att vi, helst innan 2022, får en riksdag som förstår att väljarna vill att de tar de nödvändiga besluten för att underlätta en omställning, att vi får ett kommunfullmäktige i Örnsköldsvik som förstår att väljarna vill att kommunfullmäktige tar sina nödvändiga beslut i denna fråga.

Och då, Ulf Häggqvist, skulle du kunna vara en del av denna omställning genom att deklarera att du i motsats till vad du skrev i krönikan 12/4 numera förstått att även ditt flygande påverkar klimatet! En sådan omvändelse är mer värd än om 99 medlemmar i Naturskyddsföreningen deklarerar att de inte flyger.

Per Sundin

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons