Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Nödläge för klimatet kräver budget efter behov i Ö-vik

Klimatkrisen är akut! Politikens ansvar är att vända utvecklingen och inte stoppa huvudet i sanden. Örnsköldsviks kommun måste därför utlysa nödläge för klimatet. Vänsterpartiets förslag till budget har detta som utgångspunkt.

Behoven ska styra budgeten. Inte tvärtom.

Klimatet och kommunens kärnverksamheter måste värnas och prioriteras. Alla ekonomiska rapporter visar att kärnverksamheterna hotas.

Vi tror på och vill satsa på Örnsköldsviks kommun, och tillför därför 130 miljoner kronor till klimatåtgärder, till elever och äldre, till trafikkostnader, snöröjning och annat där pengarna i dag inte räcker.

Vi föreslår en klimatbudget för minskade koldioxidutsläpp, fler cykelvägar, ökad turtäthet och nya linjer i busstrafiken, byabussar och bilpooler på landsbygden, busstrafik i egen regi och stor satsning på solenergi.

I stället för att kommunens bolag finansierar flygplatsen ska de göra klimatinvesteringar. Företagen som använder flygplatsen bör vara med och betala – så länge den behövs.

Om Örnsköldsvik ska utvecklas måste Återbruken, Komvux och Kulturskolan vara kvar och utvecklas. Kulturen är en tillväxtfaktor!

Andra förslag i budgeten är att:

■ Varvskajen görs till grönområde.

■ Satsning för ökad inflyttning till landsbygden – ekobyar, fler bussturer.

■ Mer pengar till arbetsmarknadsinsatser, försörjningsstöd, LSS då staten inte gör vad den ska.

■ Nya åtgärder för att kulturutövare och kulturpublik lättare ska hitta varandra.

Idag föreslås nedskärning av Kulturskolan – för att elevantalet i grundskolan ökat oväntat snabbt! När skogarna brinner går det ut över gatuunderhållet! Vi föreslår att stora oförutsedda händelser löses av hela kommunen gemensamt.

Kommunens anställda ska inte springa fortare eller få sämre löneutveckling för att vi har fler barn i skolan! Vi satsar tre procent på personalens löneökningar, inte 2,6 procent (plus 12 miljoner kronor), och vi går från ord till handling för att fler ska kunna arbeta heltid.

Staten har ansvar för att finansiera välfärden. Statsbudgeten (M, KD och SD) och Januariavtalet (S, Mp, C och L) ger inte kommunerna det resurstillskott som de behöver. Vi tvingas därför föreslå en tillfällig skattehöjning, en Busch-Kristoffersson-skatt, med 1 krona. Detta ger 127 miljoner kronor.

Kommunen måste självklart också jaga kostnader. I stället för att ta bort viktiga verksamheter vill vi städa trappan uppifrån. Mindre administration och ökad samverkan inom och mellan förvaltningar och bolag minskar kostnader. Exemplen är många på dubbelarbete som kostar pengar och försämrar servicen. Kommunens egna regler och detaljplaner får inte förhindra smarta lösningar och bra service till företag och människor.

Andra V-förslag för att spara pengar är minska pengarna till politikerna, att se över miljonrullningen till Modo Hockey och att kommunens och regionens vård och omsorg samlas i ett sammanhållet vårdområde.

Vi vill satsa på ett Örnsköldsvik också för våra barn, därför måste klimatet gå först!

Göran Wåhlstedth och Gunnar Fors, kommunstyrelsen (V)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel