Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Nej till baracker borde signalerats tidigare – företagspolitiken har blivit en tävling i populism

Under tider av kris är det extra viktigt att vi sluter samman, arbetar tillsammans och långsiktigt. Vi kan inte tillåta att politiken i Sollefteå blir ett spel som drabbar tillväxtpolitiken. När politiken blir ett maktspel och partier enbart agerar för kortsiktiga opinionsvinster eller för att skada sina motståndare så är vi alla förlorare. Särskilt i en kris där vi alla borde hjälpas åt.

De senaste decennierna har enligt Företagarna fyra av fem nya jobb skapats i mindre företag. Vi är alltså helt beroende av ett gott företagsklimat för att ta oss ur den ekonomiska kris som vi vet följer i pandemins spår.

Kommunstyrelsens beslut att inte arrendera ut en fotbollsplan för modulbostäder är ett brännande exempel. Vi har inga synpunkter på huruvida förslaget var bra eller inte, däremot är det processen och argumenten som vi har synpunkter på. De partier som hade tänkt rösta nej borde ha signalerat detta långt tidigare till företaget och fört en dialog med dem. Istället kom beskedet på avgörande kommunstyrelsemöte, något som knappast väcker förtroende för politikens sätt att hantera företagarfrågor. Märk väl att frågan aldrig handlade om vindkraftsparken skulle byggas eller inte. Det är därmed oansvarigt att göra symbolpolitik av ett underlag som på ett bra sätt möjliggör beslut som redan tagits.

Beslutet sänder tydliga signaler om att etableringar och besöksnäring, som genererar intäkter i vår kommun, inte är välkomna så länge pandemin pågår. De partier som röstade nej måste nu därför vara tydliga om detta gäller alla etableringar? Kommer partierna att säga nej till en etablering på Hamre? Det finns i dag företag som jobbar för att utveckla sin verksamhet och skapa fler arbetstillfällen, kommer de att mötas av motstånd från kommunstyrelsen? En eventuell etablering av Försvarsmakten innebär att ett stort antal människor kommer att flytta till Sollefteå. Innebär detta att kommunstyrelsen avser att stoppa en sådan etablering?

Företagare inom besöksnäringen jobbar just nu hårdare än någonsin för att anpassa sina verksamheter och ansvarsfullt kunna ta emot så många gäster som möjligt under sommarperioden, då intäkterna är mer avgörande än någonsin i år. Men kommer partierna att agera för att kommunens turistanläggningar och campingar ska stänga denna sommar?

Återigen, vi tar inte tar ställning i huruvida det var rätt eller inte att bygga modulbostäder i Ramsele eller den aktuella vindkraftsparken. Däremot är vi besvikna att företags- och tillväxtpolitiken förvandlats till en tävling i populism. Det gynnar varken företagare, medborgare eller politiker i längden. Men det är inte för sent. Vi kan och måste göra bättre framöver och börja med att återgå till en ordning där det finns samsyn kring etablerings- och näringslivsfrågor. Samverkan kring dessa frågor under flaggen #DrivkraftSollefteå har i de flesta avseenden fungerat väldigt väl och det måste få fortsätta. Det är tillsammans vi gör detta bra!

Företagarna Sollefteås styrelse genom Sandra Molitor Sjöberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel