Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Nej, Sollefteå kommun följer inte regelverket vid inspektion av enskilda avlopp

Replik på insändaren "Inspektionerna av enskilda avlopp i Sollefteå följer lagar och regler" i TÅ 13/9.

Anna-Sofia Kulluvaara, kommunchef Sollefteå kommun, skriver att det är statliga myndigheters regelverk som styr hur inspektionerna skall utföras.

Då påstår jag att kommunens tjänstemän läser regelverket som fan läser bibeln. I 2016 års rapport från Havs- och vattenmyndigheten, den myndighet som utformat regelverket, står det att läsa att kommunerna skall upphöra med det arbetssätt som rått – nämligen bedömningen efter generella tumregler. Arbetsmetod som använts i Sollefteå kommun.

Myndigheten anser att för att kunna säkerställa rättssäkerheten för enskilda och få en så lika bedömning som möjligt av alla avloppen i hela Sverige skall kommunerna använda det rikstäckande dataprogrammet GIS. Det har heller inte använts.

Man säger vidare att varje avlopp skall individuellt granskas utifrån geologiska och hydrogeologiska bedömningar. Hänsyn skall tas till jordart, avstånd till närmaste vattenbrunn, djup till grundvattenytan/bergytan samt belastning. Inget av detta har utförts av miljöinspektörerna från Sollefteå kommun som enbart konstaterat att anläggningen är för gammal och att avluftning saknas. Argumenten visade sig inte hålla i domstol.

Kommunchefen skriver vidare att hon har stort förtroende för sina inspektörer. Jag är av en helt annan åsikt. Inspektörerna vidtog inte minsta åtgärd för att uppfylla Havs- och vattenmyndighetens krav vid besiktningen. Deras personliga åsikt blir plötsligt lag och anläggningen döms ut med motiveringen hög ålder och avsaknad av avluftning.

Mitt avloppsvatten testades i laboratorium och visade på dricksvatten-kvalitet. Oberoende av detta kvarstår kommunens krav på ombyggnad.

Vad skall jag mer bevisa?

Sven-Olof Jansson

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel