Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Nedläggningen av hälsocentralen i Trehörningsjö är ett svek mot landsbygden

Jag vet ärligt talat inte hur man börjar en text som denna. Att på ett kortfattat vis få ner alla tankar som snurrar, både i mitt huvud och i ett helt samhälle, är nästintill omöjligt.

Helt plötsligt får vi se i tidningen att hälsocentralen ska läggas ned. Det finns ett datum inom en väldigt snar framtid för när beslutet ska fattas redan när förslaget för första gången omnämns för oss berörda. Ingen tid för protestlistor, möten och motstrid. Ingen är intresserad av hur vi som faktiskt bor här skulle kunna hjälpa till att komma fram till något mindre förödande än vad regionen precis gjort. Nej, nu är det så här det blir.

Visst, de tog sina bilar och åkte upp för två timmar av så kallad "dialog" med medborgarna, men det var allt. "Nära vård" är den briljanta lösningen för byns alla gamla och sjuka. Nära vård betyder 4 mil enkelväg till närmsta distriktssköterska.

Nära vård betyder en helt ny möjlighet för de äldsta att plocka upp den Ipad som de förväntas ha i någon gömma och sedan via den kunna sköta sina ärenden till läkare. Nära vård innebär att hålla koll på sina egna värden och sedan eventuellt få träffa en läkare om det verkligen, akut skulle behövas. En läkare som tydligen då ska sätta sig i en bil och köra hem till patienten när det behövs. Behöver jag ens utveckla vilka följdfrågor detta väcker?

Sveket är så stort så det går inte på något rimligt vis att avgränsa. "Pengapåsen" som nämndes många gånger under denna medborgardialog ska lagas, det är nämligen hål i den, och plockar man bort Trehörningsjö förväntas tydligen flödet av pengarna som forsar ut avta en aning. På bekostnad av trygghetskänsla för våra gamla. På bekostnad av att en glesbygd som äntligen börjat leva upp igen kanske tappar invånare återigen.

Vi bor inte här för att vi litar på ert stöd i en enda fråga, men det är helt omöjligt att förstå hur vårt förtroende för er kan vara så oviktigt som det visar sig gång på gång vara. Att ta bort den enda chansen till vård på orten för de som har allra längst till stan är så enkelt för regionen, de slipper både se konsekvenser för individer och hur det påverkar bygden.

Landsbygder dör inte ut för att människor inte vill bo där, landsbygder dör ut för att högre instanser är så totalt ointresserade av att det ska vara på något annat sätt.

När ni är så snabba att lägga ner allt annat, kan ni då snälla samtidigt lägga ner sättet ni försöker få oss att tro att detta skulle handla om att på något vis förbättra för Trehörningsjö med omnejd.

Vi har inte köpt det förr och vi gör det sannerligen inte denna gång heller.

Tresjöbo

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

■■ Här kan du själv skicka in din insändare 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel