Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Närproducerad mat är bättre för klimatet, miljön och de lokala företagen

Liberalerna i Härnösand föreslår i en motion “att helt slopa ekologisk mat i inköpsmålen för Navet samt att så långt det är möjligt ersätta det med närodlad mat.” Syftet ska enligt motionen vara att konventionellt odlad mat är bättre för klimatet. Miljöpartiet tycker att förslaget är inkonsekvent och kortsiktigt.

Det är sant att vissa ekologiskt odlade grödor i Sverige kräver större arealer för samma avkastning och att det kan innebära en större klimatpåverkan, men enligt Naturvårdsverket påverkar ekologiskt och oekologiskt jordbruk klimatet ungefär lika mycket. Däremot understryker Naturvårdsverket (och stödjer sig på forskningsrapporter från såväl SLU som Jordbruksverket) att det oekologiska jordbruket sammantaget har en betydligt större negativ påverkan på den biologiska mångfalden och miljön. Dessutom förbättrar det ekologiska jordbruket våra möjligheter att klara av klimatförändringar eftersom det ger ett rikare djur- och växtliv kring jordbruken som skyddar oss mot vissa konsekvenser som klimatförändringarna för med sig, exempelvis insektsangrepp och torka. För att verkligen minska matens klimatpåverkan krävs bland annat mindre men bättre kött och mer grönt på tallriken.

Därför är det fortsatt viktigt att kommunen som stor livsmedelskonsument upphandlar ekoprodukter. Dessutom ska kommunen fortsätta den dialogbaserade modell för livsmedelsupphandling så att anbudsgivare har möjlighet att lämna anbud på artikelnivå. Det öppnar upp för mindre, lokala livsmedelsproducenter att vara med. När kommunen är konsekvent i sin efterfrågan av ekologisk och lokalt producerad mat kan det ge mod och trygghet till lokala producenter att ställa om och hålla i sin produktion. Så gynnas den biologiska mångfalden och de lokala företagen. Och så minskar vi vår klimatpåverkan.

Miljöpartiets kommunfullmäktigegrupp i Härnösand genom gruppledare Knapp Britta Thyr (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel