Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: När tänker S, Mp, C och L agera mot Försäkringskassan?

Det var Fredrik Reinfeldt som skapade det nya Döda fallet redan 2008 då han förstörde försäkringssystemet. Det är Fredrik Reinfeldt som bär det fulla ansvaret för utförsäkringarna i sjukförsäkringen. Fredrik drog undan tryggheten för sjuka människor för att kunna genomföra stora skattesänkningar (2008-2019, 80 miljarder) för dem som har det allra bäst. Tyvärr har framförallt S sedan dess hakat på. Mp, C och L likaså.

Tillsammans kan man bara inte ha undgått den massiva kritiken mot Försäkringskassan. Det har varit civilt uppror, manifestationer, massprotester, gravljus, JO-anmälningar och allvarlig JO-kritik. Men man blundar för eländet. Människor försätts i fattigdom. Läkare säger upp sig på grund av FK:s massiva krav. Folk tar livet av sig. Helt vanliga oskyldiga människor slås ut i samhället. Svårt sjuka blir ännu sjukare, och tvingas gå till en Arbetsförmedling där inga jobb finns för sjuka, och därmed blir utan sjukpenning.

Massmedia och andra kan skriva otaliga mil om fenomenet FK. Men vad gör S, Mp, C och L? Ingenting. De fortsätter att blunda. När då Löfven skulle ta tag i problemet ansåg han att sjuktalen skulle ner. Vilket föranledde att hans myndighet FK i stället avslog allt fler sjukanmälningar! Ett levande exempel är historien om Christina Reyes. Hon nekades sjukpenning trots att hon vägde 36 kilo och en specialutredning slagit fast att hon saknade arbetsförmåga. Ett år senare är Christina död.

Jag har svårt att tro att Löfven när han under året stått i riksdagen, haft tankarna på Christina eller någon av alla som drabbats så hårt, när han säger att sjukförsäkringen ska bli “trygg, rättssäker och begriplig”. I stället har Löfven med flera nu sett till att den Arbetsförmedling sjuka skulle besöka, nu har havererat. Vid årsskiftet kommer ännu en dramatisk förändring att ske anfört av Löfven i det tysta,men som förmodligen kommer att få stora konsekvenser. Då tar FK:s handläggare helt över bedömningen av sjukas arbetsförmåga. Läkarna kommer att diskvalificeras. Läkarna kan inte längre skydda patienter. Läkarna fråntas rätten att bedöma arbetsförmågan. Svårt sjuka är chanslösa.

Risken är uppenbar om att fler sjuka likt Christina, kommer att nekas ersättning från Försäkringskassan. Inte svårt att förstå att förtroendet störtdyker för Löfven just nu. Ska S, Mp, C och L fortsätta att blunda för den verkligheten? När tänker ni agera? Många svårt drabbade väntar på svar.

Skamligt

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel