Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: När ska en myndig människa få bestämma över sitt eget slut?

Det är svårt att tala om döden men i dag känns det aktuellt att tala om en sådan angelägen fråga med anledning av det som nyligen hänt i Kramfors och som blivit en svår och smärtsam process för närstående. Vi vet att vi alla kommer att drabbas av döden på ett eller annat sätt. Speciellt svårt blir det när vi drabbas av en dödlig sjukdom och hur vi ska hantera frågan då. Därför bör vi börja tala om döden och om att vi själv ska få avgöra om och hur det ska ske när vi drabbats av en obotlig sjukdom med dödlig utgång.

Är det humanare att tvinga människor att genomlida några sista smärtfyllda veckor än att låta dem dö, med en läkares bistånd.

Det är svårt att tala om döden, men vi måste ändå göra det. En fråga som förtjänar ett genomtänkt svar är: När ska en myndig människa få bestämma över sitt eget slut?

Varför är det annorlunda när ett kärt och älskat husdjur blir sjukt och måste avlivas. Då är det ägaren som tar beslutet oftast i samråd med veterinär.

I SvD skriver Anna Rundcrantz en debattartikel om sin far läkaren som avled i sviterna av en metastaserad prostatacancer. Där cancern spridit sig till skelettet och smärtlindringen inte fungerade. ”Hans sista veckor var mycket plågsamma trots att god palliativt omhändertagande med bästa möjliga smärt- och ångestlindring inte kunde hjälpa honom”.

För en liten grupp patienter som har en sjukdom som kommer att leda till döden inom kort och som tydligt har uttryckt att de vill dö finns ingen hjälp att få i Sverige. Den som har pengar och vars sjukdomsförlopp inte har gått så långt kan om man vill söka sig till Schweiz. Om sjukdomen har gått långt och en flygresa inte är möjlig och dessutom saknar ekonomi finns inte den möjligheten.

I Oregon, en amerikansk delstat, har dödshjälp genomförts i form av hjälp till döende som innebär att en läkare skriver ut en dödlig dos läkemedel som patienten tar själv. Den här möjligheten har funnits i 20 år. Kraven är att den sjuke har fyllt 18 år och har möjlighet att fatta egna beslut och två oberoende läkare av varandra har bedömt att patienten har kort tid kvar av sitt liv. En annan viktig del är att det ska gå 15 dagar mellan den första besöket hos läkaren innan läkemedelsdosen skrivs ut.

Misstänker läkaren att patienten även är deprimerad utöver grundsjukdomen ska en psykolog kopplas in för att utesluta att omdömet inte beror på en depression. Människor som fått diagnosen cancer eller ALS är i huvudsak de som väljer dödshjälp.

Vi behöver mer än passiv dödshjälp vilket innebär att varje individ får avgöra frågan i om dödshjälp.

Läkaren Kajsa Dovstad har givit ett förslag att dödshjälp inte bör ingå i läkarlegitimationen, utan att man bör istället införa ett certifikatsystem, där endast certifierade läkare får utföra dödshjälp.

Anita Landén

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel