Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: MUF: Använd kommunens lediga lokaler för närundervisning

 
Så påverkar coronaviruset Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Smittspridningen i Örnsköldsviks kommun fortsätter att öka, speciellt i yngre åldrar och en stor andel gymnasieelever på Örnsköldsviks gymnasium fortsätter med distansundervisning. Den 31 mars fattade bildningsförvaltningen beslut om att förlänga distansundervisningen för årskurs 1 och 2. Situationen i Örnsköldsviks kommun är oroande, då den den brittiska mutationen står för 80 procent av smittspridningen bland hela befolkningen i vår kommun enligt smittskyddet.

Moderaterna anser att elever har haft tillräckligt lång tid av distansundervisning vilket gör att vi nu behöver hitta nya lösningar där så mycket undervisning som möjligt ska ske på plats i skolan och på ett smittsäkert sätt.

Vi lever i en speciell värld vilket kräver extraordinära åtgärder, därför föreslår vi följande:

- Använd fler av kommunens lokaler för undervisning (vilket gör att avstånd mellan både elever och lärare kan hållas på ett bättre sätt).

- Låt årskurs 1 och 2 gå minst två dagar i veckan i skolan genom närundervisning.

- Dela ut skyddsutrustning till alla lärare.

- Uppmana alla elever till att följa regler som gäller.

- Betala ut ersättning för luncher till elever som inte har möjlighet att hämta matlådor.

- Erbjud sommarskola för de elever som önskar det.

Varför? För det första, för att Örnsköldsviks gymnasium ska ha både bättre och säkrare undervisning under pandemin, så behöver kommunen tänka om och anta extra åtgärder. Bildningsförvaltningen kan inte tänka på samma sätt som förra året, när distansundervisningen började.

För det andra, en digital skolgång får konsekvenser för gymnasieelevers arbetsmiljö, utbildning och välmående. Därför är det viktigt att stärka stödet till elever med särskilda behov.

För det tredje, Socialdemokraterna måste börja att ta ansvar. Har vi hört bildningsnämndens ordförande Kristoffer Park (S) uttala sig om distansundervisningen? Nej. Han har istället valt att gömma sig bakom tjänstemännen (det är Socialdemokraterna riktigt bra på under covid-19 pandemin).

Sammanfattningsvis, vi ser att den digitala skolgången får konsekvenser för gymnasieelevers arbetsmiljö, utbildning och välmående. Med våra förslag kan undervisningen på Örnsköldsviks gymnasium ske på ett bättre och säkrare sätt. Vi moderater vågar ta ansvar, men gör Socialdemokraterna det?

William Oldenborg 1:e vice distriktsordförande, MUF Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel