Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: (MP) Sverige behöver en ny grön skogspolitik

Skogen är viktig för många. Den är hem åt en stor del av vår biologiska mångfald, viktig för friluftsliv och för klimatet – markerna och den växande skogen binder kol, och rätt använda kan skogsprodukter bidra till klimatmålen. Skogen är central för flera näringar, som skogs-, ren- och besöksnäringarna, som alla är beroende av hållbart skogsbruk för att klara sig på sikt.

Därför behövs en ny grön skogspolitik. Sveriges skogslandskap har genomgått en kraftig förändring sedan trakthyggesbruket med kalhyggen slog igenom förra seklet. Djur och växter har trängts tillbaka och den biologiska mångfalden drabbats hårt – globalt och nationellt sett ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatkrisen.

Miljöpartiet vill ha ett hållbart skogsbruk som värnar biologisk mångfald och skapar robusta ekosystem som gör oss bättre rustade för klimatförändringar. Skydda mer skog och modernisera naturvården. Markägare behöver få bättre ersättning och villkor när de vill skydda värdefull skog och natur. Idag tar det cirka sex veckor att få tillstånd att avverka skog, men upp till tio år att få den skyddad.

Det måste bli mer lönsamt att bruka skogen utan att förbruka artmångfald eller kolsänkor. Vi vill underlätta långsiktig förvaltning, mångbruk och moderna, naturnära brukningsmetoder. Skogspolitiken måste ge bra förutsättningar för friluftsliv i alla dess former – svampplockning, rekreation, naturturism och mycket mer. Människor som älskar skogen är dess starkaste skydd. Vi är många som älskar skogen.

Maria Gardfjell (MP), riksdagsledamot och vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet

Rebecka Le Moine (MP), riksdagsledamot och talesperson inom biologisk mångfald

Knapp Britta Thyr (MP) Distriktsordförande Miljöpartiet de gröna i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel