Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: MP i Kramfors: Coronakrisen en unik möjlighet att ta kliv framåt för klimatomställning

 
Så påverkar coronaviruset Kramfors
Visa alla artiklar

Covid-19 pandemin har fått oss att ändra vanor på ett aldrig tidigare skådat sätt. På bara några veckor har vi drastiskt förändrat vårt sätt att leva framför allt när det gäller resvanor och socialt umgänge. Det är av flera skäl intressant att jämföra covid-19 och klimathotet. Covid-19 utgör ett hot mot hälsan, och för vissa grupper i livet, i ett kort perspektiv på veckor eller månader. Klimatförändringarna utgör på ett liknande sätt ett hot mot liv och hälsa, men i ett betydligt längre perspektiv, år eller snarare decennier. Flera av de förändringar som gjorts i samband med covid-19-pandemin har fått positiva effekter på växthusgasutsläppen och luftkvaliteten i storstäderna. Men vad händer när smittrisken avklingat, kommer vi att återgå till “business-as-usual” eller kommer några förändringar av våra vanor att vara bestående? Utan tvekan har vi en unik möjlighet att ta ett stort kliv framåt i klimatomställningen om vi bevarar en del av de förändringar i beteende och prioriteringar som gjorts under våren.

Vi har drastiskt dragit ner på vårt resande, framför allt flygresor. Det gynnar klimatomställningen. Det gäller både semesterresor och arbetsresor. När epidemin är över semestrar vi förhoppningsvis på närmare håll och använder andra kommunikationer än flyg. Företag har insett att många tjänsteresor kan bytas ut mot digitala konferenser.

Vi har insett värdet av en bättre beredskap för oförutsedda händelser och en högre grad av självförsörjning inom landet. Den dramatiska inbromsningen av olika verksamheter inom olika branscher som vi sett är inget vi önskat men vi bör kunna ta lärdom av detta. En omställning mot ett hållbarare samhälle bör ske på ett långsiktigt och planlagt sätt. Många människor har mist jobbet under den här krisen. Många människor kommer också att mista jobbet på grund av klimatomställningen, men nya kommer att skapas, kanske inte på en gång. Därför är ett ekonomiskt grundskydd viktigt särskilt vid kriser och bör utvecklas.

Kontinuitet inom vården. Mycket talar för att spridningen av covid-19 inom äldrevården åtminstone delvis beror på att vårdtagare träffar många olika anställda, som också kan sakna adekvat utbildning. Förhoppningsvis innebär covid-19-krisen att vi uppvärderar vårdyrket och höjer kvaliteten och kontinuiteten inom vården. Det har ingen direkt koppling till klimatomställningen, men är viktig för trygghetskänslan, solidariteten och ett välfungerande samhälle.

Thomas Holmberg, sammankallande Miljöpartiet i Kramfors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel