Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Mitt jobb som undersköterska har blivit sämre – höj lönen och sluta ta personalen för given

Vem tycker ärligt talat att det låter lockande att jobba inom sjukvården längre? Hur långt ska det gå innan ni inser att ni har totalt sabbat arbetsglädjen för de som fortfarande jobbar kvar? Man väljer inte att jobba inom vården för att bli rik. Man gör det för att man trivs med att hjälpa andra människor. Detta vet de som bestämmer allt för väl.

Kvalité och vårdsäkerheten får stryka på foten. Hur många människor har drabbats av vårdskador eller rent av avlidit på grund av personalen inte haft tid? Försämrade arbetstider, färre arbetskamrater, fler vårdtagare och fler arbetsuppgifter. Vem vid sina funna sinnens bruk fortsätter att jobba inom en sådan verksamhet?!

Jo, "vårdfolket". Men jag tror att vi är flera som insett att vi måste gå vidare och hitta andra sätt att arbeta med att hjälpa människor utan att totalt gå under kroppsligt, psykiskt, ekonomiskt och socialt på kuppen.

För egen del inträffade detta runt den så kallade "Ädelreformen" som i bland annat innebar att alla sjukhem hamnade under kommunalt ansvar. Efter det tycker jag personligen att mitt jobb som undersköterska blev sämre. Vi hade tidigare jobbat var tredje eller var fjärde helg och delade turer var något man då hade utrotat för länge sedan. Det fanns fortfarande tid att få ett infall och ta en promenad med några vårdtagare utomhus och det fanns ändå personal kvar som tog hand om de som var kvar. Det fanns tid att göra det som förgyller tillvaron för både personal och vårdtagare. Vi hade både städpersonal och vaktmästeri.

Numera ska vårdpersonalen göra allt. Lösningen känner alla till.

Höj statusen på vårdyrkena! Anställ ingen inom vården som inte är vårdutbildad! Låt de som utbildat sig till vårdpersonal göra vårdjobb – andra kan göra resten! Höj lönerna och sluta ta personalen för given! Låt vårdpersonal gå i pension tidigare, de flesta orkar inte jobba heltid fram till pensionen, i alla fall inte när det gäller undersköterskor. Ta bort alla nya arbetskategorier som dykt upp de närmaste tio åren eller granska i alla fall väldigt noga om de behövs i samma utsträckning som vårdpersonalen för att vården ska fungera. Om svaret är nej måste det vara gott nog för att ta bort dem.

Gammal USK:a

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel