Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Missbruksvården drabbas av restriktionerna under coronapandemin

Ensamhet och tristess under tider av isolering kan trigga ett ökat alkoholintag hos människor som redan har en hög alkoholkonsumtion och när kamratstöd och AA-möten flyttar in i den digitala sfären blir det än svårare för de som kämpar med ett beroende att hålla sig nyktra.

I IOGT-NTO:s rapport ”Utsatta grupper, extra utsatta under corona” vittnar behandlingshem med avgiftning om att de är fullbelagda medan behandlingshem utan avgiftning står med tomma platser. I rapporten framgår att den uppsökande verksamheten i kommunerna har ställts om på ett sätt som resulterat i att färre personer kommer i kontakt med socialtjänsten.

När fysiska möten bytts ut mot digitala träffar så har en del människor fallit ifrån eftersom de har svårare att upprätthålla den typen av kontakt. Vidare har gruppträffar ersatts med enskilda möten, vilket resulterat i att socialtjänstens resurser inte räckt till för att träffa var och en lika mycket. Samtidigt har en del av missbruksvården fått stå tillbaka då avgiftningsplatser gjorts om till intensivvårdsavdelningar för coronapatienter. Avgiftning är ofta ett första nödvändigt steg för att kunna påbörja den långa och svåra resan från missbruk till ett liv fritt från alkohol och andra droger.

De senaste månadernas coronarestriktioner har lett till att föreningsverksamhet och mötesplatser har fått ställas in eller ställas om. På IOGT-NTO har framförallt kamratstödsverksamheten drabbats hårt, vilket lett till att risken för återfall i narkotika- eller alkoholmissbruk ökat och därmed även risken att dö.

Vi, och många civilsamhällsorganisationer med oss, ser med oro på utvecklingen och står till förfogande för att hjälpa till nu och framöver. Vi vill också bidra i samtalen efter pandemin för att tillsammans vara med och bygga ett samhälle där ingen ska fara illa eller hindras i sin utveckling på grund av eget eller någon annans missbruk av alkohol eller andra droger.

Olle Häggström, distriktsordförande IOGT-NTO Mitt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel