Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Minska spridningen av coronaviruset – men med rimliga metoder

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Annons

Alla känner till att det sedan några månader pågår en epidemi världen över med coronavirus. I Sverige har ett tusental bekräftad sjukdom och ett tiotal avlidit. I hela världen är motsvarande siffror ett par hundratusen och mindre än tio tusen döda. Även om många fler kan vara smittade är det en väldigt liten andel av världens befolkning som insjuknat under de snart tre månader som gått sedan epidemin bröt ut.

Olika åtgärder för att begränsa covid-19 har säkert bidragit till att smittspridningen gått relativt långsamt men det kan också vara så att viruset inte har så stor spridningsförmåga som man tidigare befarat. I Kina och en del andra länder kan man nu se tecken till att epidemin håller på att ebba ut.

För att minska smittspridningen tog regeringen nyligen beslut att gymnasieskolor i hela landet ska stängas. Man lär överväga att också stänga grund- och förskolor. Men man kan ifrågasätta om skolstängning leder till minskad smittspridning. Om eleverna inte är i skolan kommer de knappast att sitta ensamma hemma utan istället vara med sina kompisar – även om de är förkylda, vilket innebär ökad risk för smittspridning. Konsekvensen för föräldrarna blir stor, speciellt om små barn måste vara hemma, det kanske blir så att en förälder måste stanna hemma för att vårda sitt friska barn. Är de här åtgärderna verkligen nödvändiga här i Västernorrland där vi hittills inte haft någon spridning av covid-19 och ingen ännu har behövt sjukhusvård till följd av sjukdomen?

Det kan även finnas fog att ifrågasätta de stora restriktioner som gäller beträffande resor mellan länder. Sjukdomen är ju redan spridd över världen och då kan man undra hur mycket smittspridningen minskar om friska flygresenärer tvingas stanna hemma.

Man kan också undra över massmedias roll vad gäller de här besluten och den oro över covid-19 som spritts i befolkningen. Det finns en hel del likheter med svininfluensan för ett tiotal år sedan. Då skrevs det mycket om den hemska farsot som hotade hela samhället – men sedan blev det knappast mer än en vanlig influensa. Det är mycket möjligt att det blir likadant med covid-19. Och det är inte omöjligt att det till och med blir lindrigare. Men trots det ska vi naturligtvis arbeta för att minska spridningen – men med rimliga metoder.

Harald Gustavsson, barnläkare i Örnsköldsvik och skolläkare i Kramfors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel