Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Min natt på stan med motorburen ungdom – tänk på det här när du störs av dem

 
Bilstöket i centrala Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Jag mötte dem på Varvsbergets topp. Det var lördagskväll, eller rättare sagt lördag natt. Jag hade bestämt mig för att i Vardagsrummets regi gå ut och möta den nya generationen ”bilburna” ungdomar. Jag bokade upp mig för den 11:e juli, men det blev den 12:e innan vi tog oss ut på stan i sommarnatten i den röda VW Passat vi fått låna för ändamålet.

Väl ute på stan var jag spänd och förväntansfull. Vad skulle vi möta? Vilken reaktion skulle vi uppleva från ungdomarna? Vi svepte genom stadens gator en vända utan att se en enda A-traktor eller mopedbil. Vi fortsatte till den mest säkra platsen, stationsplanen vid MAX för att få möta dem, men till vår förvåning var den tom.

En lättare misströstan infann sig. Var är de? Var hörs den dånande musiken? Johanna, min gode vän och inspiratör för kvällen, sa att de kanske är vid en badplats eller uppe vid Hörnsjön på Varvsberget. Sagt och gjort, vi åkte upp till Hörnsjön för att konstatera att där var det lika tomt. Men Johanna stängde motorn på bilen och vi vevade ner sidorutorna. Det var då det hördes. En svag musik på avstånd. Vi sa till varandra "Hör du, där är de".

Vi bestämde oss för att åka upp till toppen av Varvsberget för att se om det var därifrån vi hörde musiken. När vi kom över krönet så såg vi dem! Glädje utbröt i vår Passat när vi mötte ett antal A-traktorer med mängder av lampor i olika kulörer och ungdomar som satt i, utanför och på sina fordon. Bilarna var otroligt fina och väl upprustade. Påkostade med olika attribut för att göra dom läckra och häftiga.

Jag imponerades av att få se dessa ”traktorer”! Vilka skönheter! Hur många timmar, veckor eller kanske månader har inte lagts ner på dessa fordon. För att inte tala om kostnaden. De berättade mer än gärna om allt arbete som de lagt ner (och ibland även pappa) men också om hur de finansierat det genom bland annat sommarjobb. Ett genuint motorintresse som mynnar ut i att träffa andra och få en möjlighet att visa upp sin skapelse, och kanske också få höra ett och annat berömmande ord.

Fordonen må vara fina, men ungdomarna som körde eller åkte... så mysiga de var. Här kommer två vuxna, för att få bjuda på en kopp kaffe med kaka och få möjlighet att prata lite. Få svar på några frågor och försöka förstå vad som driver dessa ungdomar. Vi hann tyvärr inte prata med alla, men fick nya vänner, åldersskillnaden till trots.

Dessa ungdomar som kanske inte alltid tänker på att de stör ibland, ägnar sina liv åt att jobba ihop pengar för att kunna köpa sin A-traktor, arbeta med att förädla den, för att sedan kunna använda den på de tider som ungdomar alltid genom alla tider sett som den bästa tiden för häng, det vill säga sen kväll och natt.

Tänk på detta nästa gång du störs av deras närvaro, och gläds över att de bara lever ut resultatet av många, många timmars vettig sysselsättning och sommarjobb. Tack för att vi fick vara med er på Varvsbergets topp den här sena kvällen! Hoppas på fler möten!

Sören, Vardagsrummet Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel