Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Miljöpartiet: Vi kan bygga upp ett bättre samhälle efter coronakrisen – som klarar klimatet

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Tänk om vi bygger ett hållbart samhälle. Om uppbyggnaden efter coronakrisen inte sker genom att att återgå till det som varit normalläget, utan om vi tillsammans bygger något nytt.

Coronakrisen har slagit till i hela världen. Människors liv, hälsa och ekonomi står på spel. Det är en situation vi aldrig någonsin har skådat och som vi tillsammans behöver hantera. Alla samhällssektorer har behövt ställa om och många människors liv har ställts på ända. Livsverk har gått förlorade till följd av den ekonomiska krisen och sjukdomen har skördat mängder av människoliv - både i Sverige och i resten av världen. Nu görs en mängd åtgärder som ska klara oss igenom den mest akuta krisen. Smittspridningen ska begränsas, sjukvårdens resurser säkras och ekonomin räddas.

Samtidigt som vi genomför alla akuta åtgärder som måste till behöver vi också klara av att blicka framåt. Världen efter Corona kommer inte att vara densamma som innan och det är vårt ansvar att bygga något bättre än det som vi har lämnat bakom oss.

Tänk om vi bygger det hållbara samhället. De investeringar vi gör nu kommer att avgöra om vi kan rädda både jobben och planetens framtid. Satsningarna som ska göras måste utgå från det som är hållbart på lång sikt, annars riskerar vi att vältra över en större kris på nästa generation.  Efter finanskrisen 2008 valde alltför många länder att hantera krisen genom att satsa på den ekonomi som man redan kände till, den som baseras på olja och kol. Satsningarna på förnybart minskade och omställningen saktade av. Den här gången måste det vara det förnybara som är bränslet för investeringarna ut ur krisens klor.

Vi kan inte klara av morgondagens utmaningar med gårdagens lösningar. För att komma ur krisen, skapa nya arbetstillfällen och klara klimatet måste vi se längre. Politikens uppgift är att både skapa förutsättningar för svenska företag att våga investera i teknik som kan bli världsledande i klimatomställningen och göra det enkelt för varje människa att göra det valet som är bäst för klimatet. Det är ingen enkel uppgift, men det är ett måste. Genom att fokusera de nödvändiga investeringarna på förnybar energi, hållbara transporter och cirkulär ekonomi så kan vi skapa både framtidshopp och jobb, samtidigt som vi tar hand om vår planet.

Från många olika håll hörs det röster för att den återhämtning av ekonomin och återuppbyggnad av samhället som kommer efter coronakrisen måste sätta klimatet i fokus. Förväntningarna finns från allmänheten, företagen och fackföreningsrörelsen. Nu gäller det för politiken att ta stafettpinnen vidare och agera. Vi har ingen tid att förlora. Vi kan ta oss ur coronakrisen med hopp, trygghet och handlingskraft. Bygga tillbaka något bättre och skapa ett samhälle som klara klimatet. Många av de kriser vi ser i världen nu har ett svar. Inte i nyliberalism, nationalism, konservatism eller socialism - utan i en grön politik för framtiden.

Johan Sundqvist, distriktsordförande, MP Västernorrland

Knapp Britta Thyr, ordförande, MP Härnösand

Elisabet Zemturis, ordförande, MP Timrå

Margareta Tejle, ordförande, MP Sollefteå

Thomas Holmberg, ordförande, MP Kramfors

Henrik Augustsson, ordförande, MP Örnsköldsvik

Tina Hellberg, vice ordförande, MP Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel