Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Miljöpartiet i Kramfors: Staten måste ta ett större ansvar för skogen

Annons

Det har blåst upp en strid om skogspolitiken. Det är konflikten om den svåra balansen mellan miljöhänsyn i skogen och skogen som trävaruproducent som tagit ny fart. I lagen jämställs båda sidors intressen. De ska väga lika tungt. Hur man nu viktar två så olika saker. Miljövännerna oroas över hotet mot den biologiska mångfalden och hur otillräckligt skyddet mot avverkning av biologiskt värdefull skog är. Skogsägarna ser det motsatta hotet - miljönissarna hittar olika skyddsvärda arter i deras skogar så att de inte får avverka som de planerat, med ekonomisk förlust som följd.

Mot den bakgrunden ordnade Miljöpartiet i Kramfors en samtalskväll tillsammans med skogsägare och representanter från Naturskyddsföreningen. Det blev en intressant dialog där vi för det första konstaterade att det råder delade meningar om hur stor del av den biologiskt värdefulla skogen som verkligen är skyddad. Man kommer till olika resultat beroende på hur man räknar. Vidare är det svårt att veta hur en avverkning påverkar omkringliggande skog, för det gör den. En kalavverkning kan förstöra värden i en stor del av den skog som finns i närheten, eftersom ljusförhållanden och fuktighet påverkas. Går det att avverka med så kallad plockhuggning utan att de biologiska värdena påverkas? Och är det överhuvudtaget lönsamt?

Den osäkerhet som många markägare känner, har lett till att man inte vill göra nyckelbiotopsinventeringar och till och med att man gör röjer och gallrar i en skog med påföljd att man förstör de biologiska värden som finns. Då blir det inga problem när man senare ska avverka. Det är en olycklig utveckling. Det var vi alla överens om.

Vad är då lösningen? Staten måste ta ett större ansvar. Regelsystemet måste utformas så att skogsägaren kan vara trygg i att en kartläggning av skogens skyddsvärden inte blir en ekonomisk katastrof. Ersättningssystemet behöver ses över. Vi måste ha en större tydlighet när det gäller behov av skyddade arealer. Vi behöver ökad forskning och ökade kunskaper om hur man bedriver ett hyggesfritt skogsbruk.

Vi tror att det finns en hel del vi kan göra både på regional och lokal nivå och miljöpartiet i Kramfors kommer att fortsätta att jobba med de frågorna under kommande år. På programmet står att vi ska lära oss mer om nyckelbiotopsinventeringar och olika avverkningsmetoder.

Miljöpartiet i Kramfors genom Thomas Holmberg, sammankallande

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel