Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Miljöfrågor är livsviktiga – men de måste ena oss och inte söndra

Jag har funderat över detta med miljön. Miljöfrågor ligger många av oss varmt om hjärtat just nu. Hoppas det fortsätter vara så. Men det som gör mig lite orolig är att det kanske inte kommer att hålla i sig. Att vi blir bara mer och mer miljöpoliser där vi ser andras fel och ropar med hög röst till de styrande att stifta nya lagar för att stoppa det jag finner som ett obegripligt slöseri med resurser.

Men med handen på hjärtat och hjärnan påslagen måste jag ställa frågan, vad är miljövänligt när vi rannsakar vårt leverne i dag? En skrämmande tanke är att vi är miljöbovar hela bunten. Åker vi inte raggarbil runt staden åker vi till Birsta eller på någon annan tripp var och varannan helg och köper importerade saker vi säkert kan vara utan. Ska vi ut och jogga eller utöva någon annan kroppsträning tar vi bilen dit. Förr gick man på stan och handlade, nu åker vi bil till ett köpcentra lite utanför stan och handlar dittransporterade varor för inget görs på orten längre.

Statliga satsningar på jobb i glesbygd finns knappt så nu måste vi åka flera mil till ett jobb. Förr tog man cykel för jobb fanns det på orten. Husbilar, husvagnar, båtar, skotrar, gräsklippare och allt annat ska fraktas hit och dit. Att vi måste hinna med så oroligt mycket på en dag är även en sak som tär på miljön då vi kör för fort på våra vägar.

Allt detta och mer där till är livet, så vi kommer inte undan och det är skrämmande. Men det positiva i allt är att vi inte behöver peka finger åt någon annan utan vi kan alla tänka på hur vi själva agerar. Gräva där vi står så att säga. Naturligtvis måste vi ställa krav på de styrande men vi måste sluta tänka vi och dom utan inse vår egen roll i stort och smått. Miljöfrågor är livsviktiga men de måste ena oss och inte söndra.

"Enade vi står"

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel