Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Mer om Fjälltjärn eller Fälltjärn – finns inte alltid ett namn som är ”rätt”

Tisdag 16 mars hade jag en artikel i ÖA Nära med rubriken "Heter det Fjälltjärn eller Fälltjärn?" Båda namnen finns på kartor och på skyltar i Rutbergsterrängen. Min slutsats var att namnet bör vara Fjälltjärn. Fjäll därför att fäbodar har kallats fjäll i våra trakter och i området har funnits flera fäbodar.

Per Magnusson har därefter i en insändare 2 april berättat att det på en generalstabskarta från 2009 står Rollingborstj. Och därtill på en karta från 1785 Rällingsbölstjernen. Och att han själv från de äldre fått lära sig att tjärnen heter Fälltjärn. Jag håller med honom om att man inte alltid kan lita på namnen som satts på kartor och att det inte alltid finns ett namn som är ”rätt”. Men vi måste ju ändå välja när vi gör kartor och skyltar.

Nu hände sig att en utflyttad Ö-viksbo hörde av sig och meddelade att hans äldre släktingar kallade den aktuella tjärnen för ungefär Rȏtterbȏttertjärna.

Några dagar senare ringde Tore Larsson i Ö-vik och berättade att i hans hustrus familj kallar man tjärnen ungefär Rȏttebȏrsttjärna. Han har också en generalstabskarta från 2015 där det står Rottingborstj (ett t fattas för att det ska stå för Rottingborsttjärn, men även en generalstab kan väl stava fel). Och under det står el. Fjälltjärn.

Man kan väl anta att namnen med Rott eller Roll eller Räll någonting står för samma sak. Kan det vara så att där växte ett ris som var lämpligt för att binda borstar? Kanske kan någon i läsekretsen reda ut begreppen? Att samma plats har fått flera namn är ju i och för sig inte konstigt. Namnet Fälltjärn kan man väl gissa är en förvanskning av namnet Fjälltjärn.

Hur som helst så förefaller ändå Fjälltjärn, som alltså finns med på den mer än hundra år gamla generalstabskartan, vara lämpligt att använda på skyltar och kartor idag. Namnet påminner oss ju också om att det funnits fäbodar i området.

Tommy Dickens

Nola Motion

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel