Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Med vårt förslag på kulturhus vid Fjällräven center kan vi utnyttja redan befintliga lokaler

 
Kulturhusutredningen i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Kulturhusdiskussionen i Örnsköldsvik har blommat upp så smått på senare tid, med förslag till byggnader dels vid Arenan (Arenabolaget), dels vid EFS-tomten (Övikshem). Fokus (!) är på VAR och HUR man skall bygga en kulturbyggnad.

Ser man historiskt på saken, så har det förut handlat mer om VAD som borde byggas, och svaret har ofta varit ”en riktig teaterlokal” eller ”en stor konsertlokal”.

Med tiden har utvecklingen gått dithän att en teaterlokal behövs bara för turnerande föreställningar från Riksteatern eller fristående grupper, som ibland fyller Folkans 300 platser. Och den klassiska musiken har fått en bra lokal i Nolaskolans Aula (600 platser) som sällan är fullsatt. Och vi har dessutom fått bra förbindelser till Umeås utbud.

Den kulturhusutredning som presenterades för en tid sedan (och i stort sett förbigåtts med tystnad) har gjort en mycket ambitiös genomgång av VAD som behövs för våra kulturverksamheter.

Sammantaget kommer man där fram till att det behövs ca 6 800 kvadratmeter för konsertsal, blackbox (?) och konsthall, många utrymmen för dans, drama, media, musik, slöjd, bild och form och dessutom en stor central samlingsplats med café och restaurang. Allt till en kostnad av 300 miljoner.

Enligt vår mening löser Övikshems förslag (knappast gratis) bara ett av alla dessa behov, med en så kallad blackbox (med detta menar man i detta fall en flexibel lokal med plats för 800 personer). Visserligen på en bra, central placering. Men många parkeringsplatser försvinner för dem som arbetar i området kring Arken.

Vi menar att det speciella behovet av en konsertsal för klassisk musik med orkesterdike och stor scen i stället bäst kan lösas genom förbättringar och kompletteringar av Nolaskolans Aula. Däremot behövs det ett nybygge av en mindre blackbox för upp till 400 personer, med plant golv, teleskopläktare, oömma innerväggar och innertak, med bra och föränderliga ljus- och ljudresurser och utvecklingsbar styrteknik. En sådan lokal klarar det mesta av det framtida teaterbehovet och blir mycket bättre utnyttjad än ett större nybygge. Och kan användas för många olika kulturella verksamheter i det ”civilsamhälle” som kulturhusutredningen beskriver.

Med en placering av denna intill Arenan kan, i det förslag vi utarbetat för Arenabolaget, behovet av övningslokaler, utbildningslokaler, kontor samlingslokal med café och restaurang lösas i samnyttjande av befintliga lokaler i Arenan, och dessutom kan mer storskaliga evenemang använda isytorna med befintliga golvmontage.

Parkeringar, inlastning och bussangöring finns redan nu, och de tillägg till den befintliga arenan som görs, påverkar inte Arenans fasader. Och Sliperiet ligger nära till.

På detta sätt skapas ett sammanhängande kultur-och fritidscentrum i ett koncept som kan bli väl så beundrat som de påkostade projekten i Skellefteå och Luleå med flera orter.

För att man bara gör VAD man behöver. Med hjälp av det som redan finns.

Per Eddie Bjuggstam och Kjell E Mattsson, privatpraktiserande arkitekter i Örnsköldsvik

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

■■ Här kan du själv skicka in din insändare 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel