Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: ”Många tror på Örnsköldsvik och framtiden – då behövs fler bostäder”

 
Nicklas Nybergs planer på Varvsberget
Visa alla artiklar

Målet är att Örnsköldsvik ska vara ett kreativt nav med en stark utveckling och en plats där initiativ och idéer tas till vara. Till 2030 ska vi vara 5 000 fler i kommunen. Örnsköldsviksbor som kanske i framtiden jobbar i något av de världsledande företagen, inom bioekonomin, på vårt sjukhus, inom turismen eller i någon av våra skolor. En plats för fler nyfikna med framtidstro, trygghet, gemenskap och glädje.

Ska detta bli verklighet måste fler bostäder byggas. Därför är det en härlig känsla att få ta del av allas intresse att få bygga i Örnsköldsvik! Entreprenörer och investerare visar att de tro på Örnsköldsvik och framtiden. Det finns planer på att bygga 1 000 nya lägenheter! Inte minst i dessa coronatider känns det bra att få se framåt.

Som alltid när det presenteras nya idéer blir det debatt om för eller emot. Så var det när Arken, Arenan, Botniabanan, resecentrum och stationen i Husum byggdes. Så var det när stadshuset på Nygatan och bostäderna i kv Egypten kom till. Det var motstånd mot bygget av Lejonbacken, hotellet i Inre hamnen och kraftvärmeverket. Gemensamt för dessa viktiga investeringar och många andra exempel, har varit att när det väl var klart har man tyckt att det blev bra. Debatterna och protesterna har naturligtvis bidragit till att det har blivit ännu bättre än vad det var tänkt i början men det är viktigt att komma ihåg att enbart säga nej leder inte till någon utveckling.

När det gäller förslaget att bygga på Varvsberget så tycker vi att det är fantastiskt spännande. Satsningen ger nya bostäder, framtidstro, arbetstillfällen, ökad tillgänglighet och möjligheter att färdigställa och utveckla området. Det är också bra att Övikshem är med så att det byggs hyresrätter. Dessutom, kostar det inte mer att bygga på Varvsberget än i Domsjö.

Självklart måste området utvecklas för besökare och upplevelser. Idag finns det inte mycket mer att göra än att njuta av utsikten men vi vill mer. I vår vision finns det utsiktsplatser, kikare, planteringar, mötesplatser, lekplatser för både barn och vuxna. En restaurang som bjuder på en ännu bättre utsikt. Det kommer att locka många besökare och kanske fler umeåbor som väljer att flytta hit. Som turist kommer du med tåget och sen tar du bergbanan till toppen. Ja, vi tycker att utsikterna för investeringarna är goda.

En del debattörer vill att det ska byggas hotell på berget men vem är det som ska göra det? Ja vem vet, kanske ser nya investerare möjligheten att bygga ett hotell i framtiden när toppen har tagit form.

Andra säger att man ska bygga på landsbygden istället. Örnsköldsvik behöver både och! Därför är det bra att kommunen har och kommer att investera för att trygga och säkra utvecklingen av våra grundskolor runt om i kommunen. I Husum, Bjästa, Själevad och Bredbyn har högstadieskolorna utvecklats och nu är det Björnas tur. Det är viktigt, för när föräldrar ska fatta beslut om att flytta till en ort vill de veta att det finns långsiktiga satsningar och planer för skolan.

Till sist, om våra förfäder hade sagt nej till allt nytt och alla förändringar, ja då hade vi nog varit kvar på Gene fornby.

Säg ja till framtiden och låt Örnsköldsvik växa! Det är inte mint viktigt att vi blir fler så att vi tillsammans kan trygga och säkra välfärden.

Elvy Söderström (S)

Lena Näslund (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel