Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Många kritiska röster kring Murbergets julmarknad

Artikel 7 av 8
Debatten kring Murbergets julmarknad
Visa alla artiklar

Det har kommit in ett flertal insändare som är kritiska mot den nya inriktningen av Murbergets julmarknad. Nedan publicerar vi ett urval samt Murbergets svar.

Käraste Härnösandsbor:

Snart är det jul med marknader, bland annat på Murberget. Där har man under många år kunnat köpa Langos. Alltid långa köer till denna läckerhet. Langos rimmar (nästan) på kaos.

Men nu är det slut på langos, passar inte där säger ledningen. Vem störs egentligen? Ja, inte de som varit med och byggt upp Murberget, som nu undan för undan håller på att raseras.

Vilken okunskap. Avveckling i stället för utveckling. Makt – förakt. Skall de som har hand om julbordet i år servera gädda? Det gjordes ju förr till jul.

Och, glöm inte att snart är FN:s barnkonvention lag. Men, hoppsan pedagogerna är borta. Tänkte inte på det eller?

Slutligen: Kejsarens nya kläder, men varför vågar ingen säga att Kejsaren är naken?

God Jul till Er alla från

Margareta Ragnarsdotter

*****

Nya turer i den dystra följetongen om länsmuseet på Murberget – vad har det tagit åt chefen och styrelsen där?

Man "sparkar" de omtyckta krögarna på Spjute, de saknas av många Härnösandsbor. Med tanke på länsmuseets usla ekonomi så hade kanske en hyresintäkt från restaurangen varit bra att ha. Besökarna uppskattade verkligen att äta och fika i den mysiga miljön.

Stängningen av vägen, indragen allsång och en investering i en utescen som nu står i princip oanvänd är flera beslut som kan ifrågasättas.

Det senaste i de misslyckade tankarna och besluten av ledningen på Murberget är att inte alla som sysslar med hantverk är välkommen på julmarknaden, bland andra Peter Fözös med sina otroligt populära langos som skapar köer på kanske upp emot 30-40 personer de timmar marknaden varar.

Ledningen bör tänka till vad man får sina löner ifrån, jo oss medborgare via skatt och bidrag till i stort sett 100 procent.

En rejäl skärpning om ni vill ha några besökare i framtiden, undra vad grundaren Hellman skulle tycka?

Anders, Härnösand

*****

Precis som en annan insändare betonade, så är langos på Murbergets julmarknad en tradition bland oss Härnösandsbor, men tydligen inte godkänd av ansvariga på Murberget.

På sin julmarknad har de möjlighet att visa upp att traditioner och mat inte är något statiskt. Vissa saker och traditioner försvinner då de saknar relevans för dagens människor, andra lever kvar trots att de i dagens samhälle kan vara något märkliga, men ger ändå oss en känsla av välbefinnande. På samma sätt tar vi till oss nya saker som vi tycker om och införlivar i våra traditioner.

Det bondesamhälle som vi tror oss återskapa med lite halmpynt till jul, skulle ha ställt sig väldigt frågande till julskinkan. Skinkan sparade man förr till midsommar! När blev tyska nymodigheter som julgran och julkalender svenska traditioner? Hur lång tid tog det? Man säger också att julmarknaden ska vara som på farfars tid. Vems farfar? Min farfar, mina föräldrars farfar eller de som är farfar till dagens barn?

Det ryktats om att det ska vara troll ute i miljöerna på friluftsområdet! Stämmer det? I så fall, var det så på farfars tid? Är det traditionella jultroll? Ska det föreställa någon sorts nytänkande – att ta ett väsen från folkloren som vi absolut inte förknippar med julen och sätta dem i ett sammanhang där de inte hör hemma? Trollen bor i skogen och i bergen.

Det kan ju vara lätt att tro, att man inom organisationen har gjort sig av med kompetensen som i många år har berättat om julen på ett mycket underhållande och lärorikt sätt för både barn och vuxna.

Den här julen blir önskelistan kort men omfattande: Jag önskar att ledningen på Murberget avslutar sina uppdrag så fort som möjligt. Detsamma gäller för styrelsen och ansvariga politiker som låter ledningen rasera den kunskapsbank som man byggt upp under lite drygt hundra år.

Jultrollet

*****

De bisarra besluten på länsmuseet på Murberget blir bara värre och värre och fler och fler. Det är hög tid att alla som på något vis har för avsikt att arrangera evenemang, som skall kunna och besökas av alla, ser till att bojkotta länsmuseet Murberget.

Länsmuseet förlorade sitt värde i och med att man stängde vägen som gjorde det omöjligt att ta sig till museet och slängde ut krögarna från Spjutegården. Spjutegården var en restaurang med mångårig tradition och erfarna kockar, som alltid såg till gästens bästa.

Spjutegården var navet i Murbergets verksamhet och alltså de som drog folk, men tydligen är museet inte intresserad av besökare. Med allt som hänt och händer där, är det väl lika gott eller bättre att stänga museet för gott.

Aldrig mer länsmuseet

*****

Här svarar Murberget direkt:

INSÄNDARE: Svar på insändarstormen: Vi vill förstärka känslan av en gammeldags julmarknad på Murbergets friluftsmuseum

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel