Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Malin Svanholm (S): Kramfors kommun – en framtid värd att kämpa för

Annons

Den 1 januari 2020 tillträder jag som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Kramfors kommun. Det är ett uppdrag som kommer att innebära hårt arbete och tuffa prioriteringar, men min förhoppning är också en hel del utveckling och framtidstro.

Kramfors kommun befinner sig, precis som så många andra kommuner, i en riktigt tuff ekonomisk situation. Våra verksamheter har omfattande besparingskrav och vi har redan fattat beslut som förståeligt har väckt mycket kritik och upprördhet. Min och majoritetens uppfattning är glasklar: Vi måste ha en ekonomi i balans. Samtidigt måste vi kämpa för att värna kvaliteten i våra verksamheter. För mig som socialdemokrat är skolan och omsorgen helt centrala i vår välfärd. Därför är det min målsättning att tillsammans med mina politiska kollegor i Bildnings- och Välfärdsnämnderna arbeta för en skola och omsorg där vi trots svåra prioriteringar kan ge medborgarna en välfärd efter behov. I det arbetet är vår fantastiska personal avgörande och därför krävs en ökad delaktighet där de får möjlighet att bidra både med förslag gällande ekonomin och hur vi förbättrar arbetsmiljön.

I svåra ekonomiska tider är det naturligt att medborgare ställer frågor om hur vi prioriterar. Jag har hört flera som undrar över varför vi drar ned på vissa saker och satsar på andra. Det är svårt att gå in på flera exempel i detalj, men jag skulle vilja uttrycka det som att det handlar om att kunna både gasa och bromsa. Vi behöver se vilka möjligheter vi har att satsa på utvecklingsprojekt som kan ge positiva resultat även om vi har ett tufft ekonomiskt läge. Där föreningar och företag visar initiativförmåga och entreprenörsanda bör kommunen finnas med i diskussionerna och bidra efter vår förmåga. Därför är det också viktigt för mig som nytt kommunalråd att utveckla relationen med vårt lokala näringsliv. Om Kramfors kommun ska kunna växa behöver vi arbeta tillsammans och hitta lösningar.

Det är en stor ära att få möjligheten att vara kommunalråd. Jag hoppas på ett gott samtalsklimat mellan partierna i Kramfors och möjligheter till samarbete, men också tuffa debatter om vägvalen vi behöver göra i kommunen. Jag ska göra så gott jag kan i min nya roll – sedan är det upp till mitt parti och väljarna att utvärdera den insatsen inför nästa val. Tills dess kommer jag att arbeta hårt för vår kommuns bästa.

Malin Svanholm (S), tillträdande kommunalråd Kramfors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel