Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Majoriteten i Sollefteå lägger dimridåer i vindkraftsfrågan

Ingenstans i den senaste tidens debatt lyfter den nya majoriteten de sakfrågor som är väsentliga gällande vindkraft i Sollefteå. Orsaken till det är att dessa partier har helt olika grundinställning i frågan.

Centern och Vänstern är partier som vill skapa tillväxt i kommunen och är vana att göra avvägningar i sådana svåra ärenden. Västrainitiativet däremot skapades som ett motstånd mot vindkraften och har sagt nej till samtliga ansökningar om vindbruk.

Det finns alltså ingenting gemensamt att skriva om, därav dimridåerna.

Därför ställer vi ett antal raka frågor som den nya majoriteten bör svara på:

■ En investering på fyra miljarder är gigantiskt för kommunen. Hur kommer ställningstagandet, att säga nej till Forscas ansökan, påverka kommunens skatteintäkter?

■ Hur ser ni på inrättandet av el- och energiprogrammet vid Sollefteå gymnasium? Tanken var att dessa ungdomar skulle jobba i energisektorn med inriktning mot vindkraft. Ska ni fullfölja det utredningsuppdrag som vi gav före årsskiftet? Var ska ungdomarna jobba om det inte blir någon mer vindkraft?

■ Vilka andra investeringar/etableringar samt arbetstillfällen ser ni som aktuella som skulle kunna att uppväga den avblåsta investeringen Fängsjön/Storsjöhöjden?

■ Kommer samarbetet med SCA för att vidareutveckla områden på SCA:s mark gällande elintensiv industri att kunna fortsätta?

■ Vi har tillsammans i och med projektet ”vindkraft – generator för hållbar utveckling” slagit fast att den fossilfria energisektorn är en framtidsbransch för Sollefteå kommun. Gäller det fortfarande? Och vad ska hända med projektet i framtiden?

■ Tänker ni fortsätta på den inslagna linjen att kommunicera med tänkta investerare i kommunen via media? Om så är fallet avråder vi starkt från det.

■ Nu går vi mot en lågkonjunktur och neddragningar i statlig och kommunal verksamhet aviseras i Sollefteå, har vi då råd att säga nej till ett enda nytt jobb i kommunen?

För övrigt så blev samtliga politiker, från alla partier grundligt informerade om olika intressenters åsikter gällande satsningen utanför Näsåker, både per brev, men även via meddelanden samt i sociala media och insändare.

Att ägna en fjärdedel av er insändare till att prata om vilka som inte var på olika möten blir bara tramsigt. Valrörelsen är slut nu och det är dags att ta på sig majoritetshattarna och leverera politik som skapar jobb och skatteintäkter.

Åsa Sjödén (S) och John Åberg (S)

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel