Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Majoriteten i regionen: Sjukvårdspartiets påståenden om administrationen saknar saklig grund

 
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Sjukvårdspartiet sprider just nu åsikten att antalet administrativ personal ökar ohejdat på Region Västernorrland. Men deras påståenden saknar saklig grund och partiet väljer också att inte verifiera sina uppgifter. Vilka tjänster är det då som kommit till? Här borde Sjukvårdspartiet kunna lämna besked.

Deras gruppledare Robert Thunfors har själv varit med och beslutat om flera nya tjänster. Vid regionstyrelsen 2019-09-10 ställer sig Thunfors bakom projektet FVIS, ett arbete med förbättrat stöd för vårdpersonal för journaler och provsvar. De åtta tjänsterna som han då tyckte behövdes anser han nu överflödiga?

När läkemedelshanteringen togs hem till regionen för att höja kvaliteten och spara pengar jämfört med att ha tjänsten outsourcad, är det fem årsarbeten som inte skulle ha tillkommit enligt sjukvårdspartiet? Ska istället sjuksköterskor använda sin tid till att fylla på förråden?

Vid samma regionstyrelse i september röstar Thunfors också för att anställa två koordinatorer för att bemanna verksamheten vid Osteoporosmottagningen. Det här är en verksamhet som finansieras med statliga medel, även personalkostnaderna ersätts från statsstödet. Menar sjukvårdspartiet att regionen ska tacka nej till statsbidraget för att istället göra oss av med koordinatorerna?

De åtta företagsstöd som Regionstyrelsen tog beslut om hade förberetts av personal som kom över när landstinget blev region och arbetet med regional utveckling flyttades över från länsstyrelsen. Hela tio årsarbeten, för att stötta och underlätta för länets 34 000 företag (Källa: SCBs företagsregister). Starka företag är viktigt för regional tillväxten, som är grunden för att det finns resurser att erbjuda någon vård alls.

Eller är det kanske arbetet med att utveckla 1177.se som ska skrotas? Även här ställde sig Thunfors bakom beslutet.

Som ni förstår är det inte helt tydligt vad sjukvårdspartiet står för. Sjukvårdspartiet har också fel kring arbetet som sker för att minska kostnaderna för övriga verksamheter. Regionledningsförvaltningen och regional utveckling minskar sina kostnader med 16 500 000 kr under 2020, och lika mycket 2021, helt enligt plan.

Arbetsmiljöanalyser från 2016 och 2018 visade att specialistvårdens enhetschefer hade för stora personalgrupper. Med uppemot 40 medarbetare per chef blev uppdraget svårt att fullgöra på ett bra sätt. Så att inom budget anställa fler enhetschefer är vi positiva till. Våra medarbetare förtjänar en chef som har tid att stötta och hjälpa varje individ. Men uppenbarligen vill inte sjukvårdspartiet det.

Det är dags för Sjukvårdspartiet att redovisa vilka tjänster som enligt dem inte ska finnas. Deras hitte-på-argument har ingen grund i verkligheten, deras siffror stämmer inte med fakta och deras gruppledare agerar tvärsemot vad han påstår sig tycka.

Sjukvårdspartiet, ni kräver gång på gång mer underlag och nya utredningar – tänker ni då att det är sjukvårdspersonalen som ska administrera det istället för att vårda patienter?

Sara Nylund (S), personalpolitiska och allmänna utskottet Region Västernorrland

Anna Strandh Proos (M), personalpolitiska och allmänna utskottet Region Västernorrland

Ingeborg Wiksten (L), personalpolitiska och allmänna utskottet Region Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel