Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Maggie Eriksson (V): Att dra ned på skolan drabbar på sikt hela Örnsköldsvik

Annons

Efter att ha suttit som ersättare för Vänsterpartiet i bildningsnämnden under 2019 vet jag betydligt mer om hur en kommun monteras ner än innan. Vänsterpartiet har vid varje tillfälle försökt stoppa försämringarna. Men eftersom Socialdemokraterna och Alliansen är överens om tagen, har det inte varit möjligt.

Förskolan har det här året ett sparbeting på 9 miljoner. Sparbeting - precis som det varit ett slöseri tidigare. Vad jag vet så har förskolan alltid varit underfinansierad. När förskolans verksamhetschef Kajsa From Rundblad intervjuas med anledning av aktuella nedskärningar kommer automatsvaret direkt: ”Vårdnadshavarna ska inte behöva känna någon oro. Vi måste följa skollagen, det ingår i vårt utbildningsuppdrag att följa den” ( ÖA 27/1)

Personalen säger något annat: ”De är rädda för att klara säkerheten med en person på 15 barn” ( ÖA 22/12)

Säkerheten är bara en självklar sak men sen har förskolan en läroplan. Hur ska den efterlevas? Vi i Vänsterpartiet reserverade oss mot nedskärningarna i förskolan när beslutet togs av bildningsnämnden i december. Men majoriteten såg till att den gick igenom.

Lärarna varslar om en omöjlig arbetssituation. Ändå ska det dras ner på resurserna. På Själevadsskolan kommer sparandet gå ut över elever med behov av stöd eftersom elevassistenterna sägs upp. Boklådan, som levererar böcker och läslust till kommunens alla förskolor och skolor, ska bantas. Arkenskolans elever får återgå till grundskolan, trots att alla vet att den behövs. Enligt Barnkonventionen ska alla barn oavsett förmågor få hjälp med att uppleva ett gott liv.

Kulturskolan blev utan fem miljoner vilket naturligtvis drabbar kvalitén då personalen bantas. Några nya musikelever kunde till exempel inte börja i höstas.

Komvux GY las ner helt och ersattes av upphandlade distansföretaget Hermods. Märkligt eftersom eleverna (många med utomeuropeisk bakgrund) var i starkt behov av lektionsstöd för att ta sin studentexamen. Men när det fattas pengar lyssnar ingen på forskarna.

Från Vänsterpartiet har vi hela tiden sagt, att vi inte ska dra ner på skolan. Det drabbar personalen, barnen, ungdomarna och föräldrarna. På sikt drabbar det hela Örnsköldsviks kommun.

Maggie Eriksson, Vänsterpartiet

ersättare Bildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel