Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: M tänker inte överklaga Prisma-domen – majoriteten i Härnösand får ta det fulla ansvaret

Artikel 10 av 10
Försäljningen av Prismahuset i Härnösand
Visa alla artiklar

Moderaterna i Härnösand har valt att inte överklaga Förvaltningsrättens dom, som ur juridisk synpunkt, tyvärr, godkänner Kommunfullmäktiges beslut 2019-06-17 att Härnösandshus dotterbolag Kommunfastigheter AB köper 50% av aktierna i Härnösand Handel AB (Prismahuset) av Westerlinds Bostäder AB. Det handlar om 13,5 miljoner kronor varav 4,5 miljoner kronor avser betalning för aktierna, vilket går oavkortat till Westerlinds och inte till investering i Prismahuset.

Beslutet i kommunfullmäktige togs med minsta möjliga majoritet. Det innebar att hälften av ledamöterna ansåg att det var en dålig affär i vilken kommunen inte ska riskera skattebetalarnas pengar. Vi anser fortfarande att det är en mycket dålig och ytterst riskfylld affär i vilken kommunen och dess bolag inte har någon kompetens att tillföra utan endast pengar.

Skattebetalarnas pengar ska användas till kommunens kärnverksamheter och inte riskeras i en framtida osäker detaljhandel. Kommersiella fastigheter bedömer experter på fastighetsmarknaden som tydliga högriskobjekt. Dessutom är risken uppenbar att ägarskapet kommer att leda fram till ytterligare kapitalinsatser. Motsvarande utveckling har skett i en angränsande kommun, vilket borde vara ett varnande exempel. En välgrundad gissning är att Prismahuset om några år kommer att hamna ”i kommunens knä”.

Skattebetalarnas pengar ska användas till kommunens kärnverksamhet som skola och äldrevård och inte riskeras i kommersiella fastigheter.

Vi anser på goda grunder att det inte är en affär som är en kommunal angelägenhet utan en uppgift för den privata marknaden. Man måste skilja på vad som är kommunala uppgifter och vad som sköts bäst av privata aktörer. Kommersiella fastigheter är definitivt inte en kommunal angelägenhet.

I Härnösands kommuns ägardirektiv står ”Företaget kan i begränsad omfattning äga kommersiella fastigheter för uthyrning på marknadsmässiga villkor”. Vi anser att ett hälftenägande av Prismahuset inte är att betrakta som ett begränsat ägande. Det är snarare att betrakta som mycket omfattande ägande. Den styrande majoriteten (S, V, MP och KD) struntar uppenbarligen i de av kommunfullmäktige beslutade direktiven. Varför besluta om direktiv när det inte spelar någon roll om de följs eller inte?

Som ytterligare skäl till att inte riskera skattebetalarnas pengar i detta högriskprojekt är det värt att notera att den finansiellt starka hälftenägaren lämnade Westerlind AB våren 2020, det vill säga ett år efter kommunfullmäktiges beslut. Det är således inte samma bolag i dag som när avtalet slöts. Av det skälet så utgår vi ifrån att köparen, kommunen genom Kommunfastigheter AB, gör en genomgripande översyn av avtalet. Det är det minsta man kan begära i denna sorgliga historia.

Sammanfattningsvis så får den sittande majoriteten ta det fulla ansvaret för beslutet. Politiken och inte juridiken får avgöra vad som är rätt respektive fel.

Anders Gäfvert, Moderaterna i Härnösand

Ingemar Ljunggren, Moderaterna i Härnösand

Lennart Bolander, Moderaterna i Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel