Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: (M): Replik: Vi vill ha en alkoholpolitik som utgår från verkligheten

Annons

Replik på IOGT-NTO Västernorrlands insändare Moderater i Sollefteå, Kramfors och Härnösand – var står ni i alkoholfrågan?

Men folkhälsan då? År 2016 dog enligt Folkhälsomyndigheten 1907 personer direkt av alkohol. Att gårdsförsäljning nästan skulle leda till en fördubbling av den alkoholrelaterade dödligheten faller på sin egen orimlighet, men dessa siffror har i debatten ibland framförts.

Totalkonsumtionen av alkohol har minskat i befolkningen i sin helhet de senaste 15 åren, glädjande är att de alkoholfria produkterna har ökat sin försäljning hos systembolaget samt dagligvaruhandeln. Bland ungdomar har den mer än halverats under samma period.

Men med detta sagt så betyder det inte att vi Moderater inte tar problemen med missbruk av alkohol på största allvar. Det visar bara på att vissa klarar av att konsumera med måtta medan andra inte klarar av det, vilket ser lika ut i andra risk- och missbrukskategorier.

Moderaterna tycker att det ska vara tillåtet för de som tillverkar att sälja sina egna produkter där de tillverkas, så kallad gårdsförsäljning.

Vi moderater vill inte att detta görs till en moralfråga, det handlar mer om en fråga om den småskaliga tillverkarens möjlighet att kunna sälja sina egentillverkade varor. Dessa producenter har många gånger sina anläggningar på landsbygden. Sverige behöver en alkoholpolitik som utgår ifrån verkligheten och ger bättre förutsättningar för småföretagare och dessutom nya möjligheter för att hela Sverige ska kunna leva och utvecklas även utanför storstäderna.

Enligt dryckesbranschrapporten 2019 finns det 697 företag i Sverige som tillverkar alkoholhaltiga drycker, skulle dessa företagare få sälja sina egna varor där de produceras så skulle detta skapa arbetstillfällen och skatteintäkter.

Anders Gäfvert (M), gruppledare Härnösand

Anna Strand Proos (M), gruppledare Kramfors

Lena Asplund (M), gruppledare Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel