Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: M i Härnösand: Bygg ett modernt äldreboende på Torsvik – lägg ideologin åt sidan

Härnösand behöver ett nytt och modernt äldreboende! Torsvik är en mycket lämplig etableringsplats för en sådan satsning, Fördelarna är många. Placeringen ger brukaren närhet till det mesta, så som närhet till vårdcentral, resecentrum, centrumhandel, restauranger, kulturutbud, vackra promenadstråk och närheten till det lugnande vattnet. Vi moderater har en vision om att kunna skapa ett unikt boende med till exempel en integrerad förskola, kontor eller andra arbetsplatser i samma hus vilket skulle ge alla inblandade en dynamik och ett utbyte som alla skulle tjäna på.

Ugglans och Älandsgårdens boende övergick till kommunal regi februari 2019. Över två år har gått sedan beslut och kön till boende har ökat. Inget beslut för att få börja bygga har tagits och visst det måste finnas budget för detta. Demografin visar att antal äldre kommer att öka närmaste åren. Ingen tror väl att 51 besparade platser på Ugglan skulle fungera utan att ersätta dessa. Varför så lång tid? Hyresavtalet av Ugglan har gått ut och det var lämpligt avyttra boendet på grund av att det inte var funktionellt och ändamålsenligt.

Viktig fakta:

■ Kön till särskilt boende är stor, för tillfället står det 47 i kö varav 15 i byteskö från Ugglan.

■ Området är redan planlagt för särskilt boende

■ Det finns externa aktörer som gärna bygger

■ Snabb byggstart, bygglov tar max 10 veckor

■ Kommunen skulle slippa kapitalkostnaden då man inte behöver ta upp nya lån när andra finansierar bygget

■ Härnösand skulle få ett toppmodernt boende som lever upp till dagens behov både för personal och brukare samt planerat för framtida generationer.

■ Satsningen skulle också frigöra många villor för våra barnfamiljer, då det finns ett bra alternativ för de äldre att tillgå

■ I dag finns intressenter som är beredd att sätta spaden i jorden men processen förhalas av den politiska majoritet (S, V, MP samt KD).

Livslängden har ökat till i snitt 83 år och det är framför allt 40-talisterna som blir äldre. Det är positivt, men det kostar. Välfärden måste byggas ut, med mer resurser och personal. Vi vet att gruppen 80+ till år 2026 ökar med 36 procent och redan till år 2030 har den ökat med cirka 53 procent. Det gäller att prioritera bättre och tänka fritt om vi ska klara de viktigaste kärnuppgifterna i välfärden och det brådskar. Härnösand har en högre andel 65+ än rikssnittet. 51 procent av väljarkåren i Härnösand tillhör den gruppen. Även om gruppen är underrepresenterad i kommunfullmäktige får vi inte nonchalera dem i välfärden. 

Avslutningsvis så bör det finnas en majoritet i Härnösand kommunfullmäktige för ett beslut i denna riktning. Vi vet att den socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden säger nej, men det är inte försent att ändra sig. Vi vet också att kristdemokraternas företrädare Ingemar Wiklander gick till val (2018) på ”Ett nytt särskilt boende på Torsvik” tillsammans med övriga Alliansen, så nu är det upp till bevis för kristdemokraterna som alltid säger att de står på de äldres sida! Lägg ideologin åt sidan och låt oss leverera ett nytt och toppmodernt boende som passar både brukare och personal.

Anders Gäfvert (M)

Margareta Tjärnlund (M)

Ingemar Ljunggren (M)

Malin Plantin Sjöblom (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel