Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Lugn, det är inte tyskt kol i kaffet!

Annons

Apropå ledaren "Vem vill ha tyskt kol till sitt kaffe?" i ÖA 22/11 2019.

Jag kan lugna läsarna att eventuellt kol i kaffet (tysk el i dag är 36 procent kolkraft) inte är tyskt eftersom:

1. Det är elektroner i ledningarna, inte kol.

2. Det är växelström i ledningarna, därmed finns det inte heller tyska elektroner i kaffet.

3. Sverige är nettoexportör av el till Tyskland. Om det vid något tillfälle någon reaktor skulle stå stilla och det därför tillfälligtvis skulle bli import från Tyskland kan jag lugna alla som är rädda att betala för tyskt kol att det kvittas mot vår mycket större export till Tyskland. Det vore helt orimligt att vi skulle ha något slags backventil på import från Tyskland. Var finns sådana arrangemang? Hur stor produktion skulle vi i Sverige ha för att undvika all import därifrån? I dag har vi 20 TWh exportkapacitet. Det är definitivt inte säkert ens med 50 TWh export.

Och som bot för denna inbillade risk är lösningen kärnkraft. Varför? Om man hade kopplingar, exempelvis att man kände någon som jobbar på Forsmark kan det vara förståeligt, men en journalist ska väl ändå försöka vara objektiv?

Självklart kunde man försöka driva Ringhals I och II vidare, men renoveringarna lönar sig inte. Det finns ingenting i den gällande energiöverenskommelsen som hindrar renovering av befintlig kärnkraft, men ska de renoveras oavsett kostnad? Ersätta pengar från banken med ”politisk vilja”?

Är Tyskland intresserat att köpa dyr svensk kärnkraftsel med målet att ersätta den egna kolkraften? En sådan import skulle tränga undan egna tyska satsningar på förnybar el. Tyskland tänker ersätta kolkraften på egen hand, och sedan står vi där med våra olönsamma reaktorer och ska försöka rea ut vår el.

En affärsidé utan villiga säljare och köpare under överskådlig tid är dödfödd.

Per Sundin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel