Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Lokalpolitiker, stoppa nedläggningen av psyk i Ö-vik!

Artikel 12 av 16
Psykiatriavdelningen i Ö-vik nedläggningshotad
Visa alla artiklar

Nyligen kunde vi i ÖA (15/1) läsa insändaren av liberalernas Erica Markusson, som på något sätt landade i att demokratin är hotad i Örnsköldsvik och att vi måste försvara den för att inte riskera att det urartar som i USA. Slutklämmen var att liberalernas socialliberala politik skulle stå upp för ”din frihet, för jämlikhet och en stark demokrati”. Men varför gör då Erica och L precis tvärtom när det gäller politiken i regionen? Här står man som Socialdemokraternas lakejer när sjukvården i regionen monteras ned och nu senast är det den psykiatriska slutenvården i Örnsköldsvik som läggs ned.

Det är ett hån mot demokratin att regionledningen låter detta ske, innan det ens fattats beslut i fullmäktige om det. Det går dessutom stick i stäv med deras egna utsagor om nära och patientsäker vård. Det är inte första gången som det görs så, men det blir än mer anmärkningsvärt och klandervärt när det drabbar en grupp sjuka som ofta har svårt att föra sin talan. Det blir även motsägelsefullt om man tänker på den insändare som Glenn Nordlund var med och undertecknade häromåret och som påtalade hur ytterst viktigt det är med ett fullvärdigt sjukhus i Örnsköldsvik.

Det blir även paradoxalt om man tänker på Pride i Örnsköldsvik, där Socialdemokraterna gått med under parollen om allas lika värde. I senaste Pride 2019 så tågade regionrådet Glenn Nordlund tillsammans med regionfullmäktigekollegan Birgith Johansson med banderollen HBT Socialdemokraterna.

Pride själva torgför att HBTQ-personer är klart överrepresenterade när det gäller psykisk ohälsa och det understryks även i rapporter från Socialstyrelsen. Vid senaste Pride i Örnsköldsvik tågade även liberalerna med under egen HBT-fana och även Moderaterna har setts i Pride i Örnsköldsvik och det är nu dags att S+M+L står upp för vad man säger och torgför under Pride-flaggan.

Nedläggningen av psykiatrisk slutenvård i Örnsköldsvik innebär förstår ett hårt slag för många psykisk sjuka och deras anhöriga, men eftersom HBTQ-personer är överrepresenterade när det gäller psykisk ohälsa, så innebär det att man slår extra hårt mot den grupp man under Pride säger sig värna. Det är extremt klandervärt att lägga ned psykiatrisk slutenvård i Örnsköldsvik om man ställer det i relation till vad man säger i valmanifest och ute på möten. Extra märkligt att man gör det i en tid när tecken tyder på att pandemin gör att den psykiska ohälsan ökar.

SPOT-team med vård i hemmet är säkert bra för många, men återigen hörsammas inte personalens synpunkter om att kombinera detta med ett antal platser för de som behöver vård på avdelning och många i personalen har tydligen sagt upp sig på grund av regionens oförmåga att lyssna till deras synpunkter.

Stå upp för era vackra ord kära politiker och se till att stoppa nedläggningen av den psykiatriska slutenvården i Örnsköldsvik.

Tommy Thelin, Eva Svensk, Einar Härdin och Inga-Lill Lindholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel