Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: LO och Kommunal: ”Kom igen kommuner – satsa på äldreomsorgen nu!”

Mest upprörande i coronakrisen är att vi inte har lyckats att skydda de äldre i äldreboenden och i hemtjänst från smittan. Nästan lika upprörande är att flera kommuner närmast reflexmässigt fortsätter strama åt äldreomsorgen.

Regeringen har lovat kompensation så att brist på pengar inte ska hindra omsorgens kamp mot viruset, vare sig det handlar om att anställa fler medarbetare eller köpa in mer utrustning. I förra veckan kom beskedet att regeringen satsar på 10 000 utbildningsplatser till vårdbiträde och undersköterska. Tillsammans med Kommunal och SKR säkras att de som utbildar sig får en tillsvidareanställning med lön på heltid där utbildning varvas med arbetet.

Nu är det upp till kommunerna. Några har satsat, bland annat på särskilda Covid-19-team och tryggare anställningar till timanställda. Men allt för många fortsätter att anställa timvikarier och lägger kraft på att överklaga beslut om skyddsutrustning.

År av nedskärningar och marknadslösningar har skapat en slimmad, fragmentiserad och svårstyrd äldreomsorg. I sin iver att få in många företag i valfrihetssystem, har kommuner missat att avtala om tillsvidareanställd personal med yrkesutbildning, skyddsutrustningslager eller möjlighet att ställa andra krav i en kris. Enligt SCB är 34 procent av de privatanställda vård- och omsorgsarbetarna tidsbegränsat anställda, och 27 procent av de offentligt anställda. Många timanställda har inte råd att sjukskriva sig då de inte får sjuklön om de inte kan visa att de skulle ha jobbat. Det är både ett arbetsmiljöproblem och en smittorisk.

Kommuner, låt inte dumsnålhet stoppa satsningar för att skydda de äldre! Erbjud trygga heltidstjänster till alla deltidsanställda och timvikarier i äldreomsorgen. Inför ett stopp för personalneddragningar. Avveckla marknadsstyrningen av omsorgen.

Vi vet att en gemensam välfärd stärker jämlikheten och bidrar till en stark ekonomi och ett robust samhälle. Låt den här krisen bli en vändpunkt där vi bestämmer oss för att långsiktigt trygga välfärden.

Anna Eriksson, ordförande LO-distriktet i Mellersta Norrland

Sara Sjödin, ordförande Kommunal Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel