Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Liberaliseringen av alkohol som hotar hela vårt samhälle

På kort tid har Moderaterna föreslagit söndagsöppet på Systembolaget, och nu senast vill man även tillåta försäljning av vin och starköl i vanliga livsmedelsbutiker. Detta hotar nu Systembolagets monopol och vårt viktigaste instrument att kontrollera användandet och stävja missbruket. Missbruket som redan idag kostar samhället och skattebetalarna åtskilliga miljarder varje år. En restriktiv alkohollagstiftning likt den vi har i Sverige är ett föredöme för många länder, men nästan omöjlig att efterfölja då man redan gjort misstaget en gång att släppa alkoholen fri i butikerna. I Sverige har vi fortfarande makten att kontrollera detta, och det vore förödande att släppa på detta. Folkhälsan, det våldsförebyggande arbetet och barnens trygghet måste prioriteras och tas på största allvar.

Med alkohol i livsmedelsbutikerna så normaliseras alkoholen. Det blir lika normalt att slänga i några liter mjölk i varukorgen som några liter vin. Gränserna suddas ut. Det blir svårare för missbrukare och nyktra alkoholister att motstå, och det kemiska beroendet för alkohol är långt starkare än något annat. En restriktiv alkoholpolitik är att ta ansvar för andra och visa solidaritet. Man skulle också kunna jämföra det med en handikappanpassning. Alkoholism är en sjukdom. Likaväl som vi anpassar entrén till butiken för rullstolsburna, så anpassar vi tillgången till alkohol så att konsumtionen inte triggas i onödan. Idag kan vi välja bort att gå in i Systembolaget, men alla behöver tillgång till mat och det blir svårt att undvika en livsmedelsbutik. Ingen människa främjas av alkohol. Vi vet redan att alkohol är den näst största riskfaktorn att få cancer näst rökning. Vi har redan en destruktiv och skadlig alkoholnorm i samhället, varför göra det ännu värre?

Tänk om Moderaterna föreslagit söndagsöppet på vårdcentralerna istället, då hade de vunnit min respekt.

Rose-Marie Byström, IOGT-NTO

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

■■ Här kan du själv skicka in din insändare 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel