Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Liberalerna: Socialdemokraternas fulspel skadar Ö-viks kommun

Det saknas en tydlig och gemensam plan för kommunen Örnsköldsvik. På valdagen fanns enbart partiernas valmanifest. När Socialdemokraterna efter valet la fram en budget och plan så saknade den helt politiska visioner eller verktyg för att komma tillrätta med de utmaningar vår kommun står inför.

Än idag går det inte att hitta en samlad verksamhetsplan för år 2019 på kommunens hemsida.

Socialdemokraternas strategi är inte ny. Det är riskfritt att lova stora satsningar innan valet om det saknas en ekonomisk verklighet att förhålla sig till. Det är även riskfritt att sitta på makten om någon annan måste ta ansvar.

Socialdemokraterna tar inte politiskt ansvar när de låter kärnverksamheterna flyta vind för våg. De tar inte ansvar när kommunens ekonomer måste klä skott för avsaknaden av politiska prioriteringar. De tar inte ansvar när de gömmer undan neddragningar i kärnverksamheten och smyghöjer taxor och avgifter. Så länge som Socialdemokraterna smiter ifrån sitt helhetsansvar saknar nämnder och förvaltningar verktyg för att nå de övergripande målen för kommunen.

Örnsköldsvik har inte råd att i egen regi bygga något just nu. Ingen simhall, ingen gymnasieskola, inget kulturhus. Inga stora mastodontförskolor.

Vi liberaler vill att kommunen:

● gör prioriteringar för hela kommunen. Bildningsnämnden kan inte ensam lösa kommunens problem.

● sätter skolan först! För all verksamhet.

● ser det ekonomiska mervärdet av att släppa in andra aktörer på marknaden.

● flyttar verksamhet och arbetstillfällen från stadskärnan närmare verksamheterna.

● samarbetar med gränskommuner.

Det enda roliga vi har råd med är sådant som direkt ökar kommunens skattebas (fler och högre tjänsteinkomster för de som bor i kommunen) eller växlas upp genom regionala, statliga eller europeiska stöd.

Var är oppositionens motbud? Oppositionen i kommunfullmäktige måste våga säga nej till Socialdemokraternas ovilja att ta politiskt helhetsansvar. Socialdemokraterna sitter på alla positioner. Låt dem inte ta beslut bakom stängda dörrar och skylla alla problem på demografiska utmaningar, kompetensbrist, underhållsbehov, kvalitetsskillnader. Det är fulspel. Det stänger ute medarbetare, elever och medborgare från processen. Det skapar oro. Det ger Socialdemokraterna gott om syndabockar.

Vi som bor i och arbetar för Örnsköldsvik förtjänar bättre.

För Liberalerna Örnsköldsvik:

André Strödin, Irene Wallström och Erica Markusson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel