Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Liberalerna – Se över detaljplanerna för att lyfta Örnsköldsvik

I Örnsköldsvik finns i dag en mängd gamla detaljplaner, både på vår landsbygd och i våra tätorter. Tanken med detaljplaner är att de ska underlätta för byggande. Men omoderna planer försvårar och förhindrar utveckling och hållbara investeringar och dyra kostnader för planändringar gör det omöjligt att bygga vettiga och moderna bostäder och bostadsområden.

De gamla omoderna detaljplanerna inne i tätorterna lägger hinder och försvårar utveckling för både industri, handel och bostäder. Tätortens behov ser inte ut som för femtio år sen och inte heller våra invånare och vårt näringslivs behov. Otidsenliga detaljplanerna kan hindra företag att smidigt ställa om sina lokaler för att möta nya behov och i vissa fall förlänga bygglovsprocessen så att planerad etablering inte blir av.

Ett flertal av detaljplanerna på landsbygden skapades under en period när det sågs som en belastning att människor valde att bygga på landsbygden. Värdet av landsbygden uppskattades inte, de styrande såg enbart en dyrare samhällsservice. Detaljplaner skapades därför med begränsning i till exempel boytan för att förhindra åretruntboende, endast fritidshus skulle få byggas. Idag vet vi att vår landsbygd skapar unika värden som många letar efter, året runt.

Det är ett stort och dyrt arbete att ändra en befintlig detaljplan. För en liten by hamnar kostnaden lätt över en halv miljon. Kostnaden kan lägga en våt filt över alla projekt. Krävs detaljplaneändringar för om- eller tillbyggnad kan det försvåra generationsskiften när äldre inte kan inte sälja till yngre som har andra behov.

Vi Liberaler vill skapa framtidstro och utveckling i hela kommunen, skapa möjligheter att bo i hela kommunen. Vi vill underlätta etablering och utveckling för handel och industri.

Vi tycker att det är hög tid att kommunen tar tag i problemet och underlättar för byggande och skapar framtidstro i hela kommunen.

Vi Liberaler vill att Örnsköldsviks kommun

● ser över gällande detaljplaner för att fastställa vilka som med enkelt planförfarande kan ändras eller kanske slopas.

● prioriterar översyn av de detaljplaner som är äldre än 40 år.

Vi bedömer att kommunen ska stå kostnaden för de ändringar som krävs för att skapa funktionella planer i befintliga områden på landsbygden och tätorter. För att upprätthålla funktionella planer på lång sikt föreslår vi att kommunen utreder möjligheten att införa planavgift vid bygglov som påverkar utformningen för en av kommunen reviderad detaljplan.

Liberalerna Örnsköldsvik genom Bror Wallström och Erica Markusson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel